Eveniment

Rusii de la LukOil vor bani de la IFC pentru Petrotel

24.07.2003, 00:00 23



International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, s-ar putea implica intr-un proiect cu o valoare de 97 de milioane de dolari pentru modernizarea si repornirea, in anul 2004, a rafinariei Petrotel Ploiesti, apartinand grupului LukOil.



Lucrarile de modernizare vizeaza montarea de echipamente pentru tratarea apelor reziduale, reducerea emisiilor poluante si productia de carburanti care sa respecte normele de poluare Euro 3, potrivit IFC.



Reprezentantii grupului petrolier rus au anuntat inca de acum un an si jumatate ca vor investi in rafinaria de la Ploiesti, insa pana acum doua luni nu fusese investit nici un ban in modernizarea rafinariei pentru a putea produce carburabti Euro 3. In paralel, Lukoil a investit masiv in extinderea retelei de benzinarii, numarul de statii crescand de la 20 la finele anului 2001 la aproape 100 in decembrie 2002, pentru acest an tinta fiind de 200 de benzinarii.



Compania petroliera rusa LukOil a achizitionat, in luna februarie a anului 1998, pachetul majoritar de actiuni detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat la rafinaria Petrotel, angajandu-se sa efectueze investitii de 200 de milioane de dolari pana in anul 2008, din care 11 milioane dolari pentru protectia mediului. Pana acum, compania rusa a achitat incep=nd din luna mai sume in avans de peste 10 mil, $ pentru contracte de licente, furnituri, livr=ri de utilaje pentru rafinarie.



Rafinaria Petrotel, care are o capacitate anuala de procesare de 3,5 milioane de tone, a fost inchisa in anul 2001, iar un numar de 2.400 de angajati au fost disponibilizati. Rafinaria a inregistrat, anul trecut, pierderi de 455 de miliarde de lei, pierderile cumulate din anii anteriori fiind de 2.113 miliarde de lei. Petrotel avea, la sfarsitul anului 2002, datorii totale de 936 de miliarde de lei si creante de 86 de miliarde de lei.



LukOil Europe Holdings BV detine 93,32% din actiunile Petrotel, restul fiind in proprietatea SIF Muntenia - 3,01%, Autoritatii pentru Privatizare - 2,59% si a altor actionari - 1,08%. Lukoil mai dispune in regiune de inca doua rafinarii in apropierea Romaniei, Neftochim Burgas (Bulgaria) si Odessa (Ucraina).



Intrat pe piata romaneasca in urma cu cinci ani, Lukoil a investit pana in acest moment in operatiunile sale din Romania circa 500 milioane de dolari, potrivit unor estimari facute de oficiali ai grupului. Din acestea, aproximativ 280 - 300 milioane dolari reprezinta pretul tranzactiei de preluare a rafinariei din Ploiesti, iar aproximativ 200 milioane dolari sunt investitii pe piata de retail (distributie) de carburanti. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO