Eveniment

Saga lui Jeffrey Epstein capătă noi dimensiuni: Lista persoanelor care au avut legătură cu controversatul miliardar devine din ce în ce mai mare. Numele a peste 170 de persoane au fost dezvăluite după desecretizarea unor documente judiciare

Saga lui Jeffrey Epstein capătă noi dimensiuni: Lista...

Autor: Andreea Tobias

04.01.2024, 10:48 1444

Printre partenerii lui Jeffrey Epstein se numărau miliardari, preşedinţi, celebrităţi şi prinţi. Documentele arată că printre contactele sale se numărau investitorul Leon Black, fostul director general Les Wexner şi prinţul Andrew. Epstein era judecat sub acuzaţia de trafic sexual cu minori.

La ani de zile după ce Jeffrey Epstein a fost acuzat de trafic sexual cu minori, ies la iveală tot mai multe detalii despre partenerii săi de primă mână, relatează Insider.

Epstein a condus timp de ani de zile o "schemă piramidală de trafic de persoane" din Insulele Virgine americane, au susţinut procurorii într-un proces din 2020.

Agresorul sexual condamnat a întreţinut o vastă reţea socială şi profesională. În timp ce îşi ţinea ascunsă lista de clienţi, el se lăuda adesea cu cercul său social de elită, care includea preşedinţi şi vedete de la Hollywood.

Miercuri, numele a peste 170 de parteneri ai lui Jeffrey Epstein au fost dezvăluite în documente judiciare desecretizate. Pe lângă legăturile cunoscute, precum Bill Clinton şi Prinţul Andrew, documentele îl numesc pe magicianul David Copperfield şi fac lumină în relaţia lui Epstein cu hair stylistul Frédéric Fekkai.

Epstein, în vârstă de 66 de ani, s-a sinucis într-o închisoare din Manhattan la 10 august 2019, în timp ce aştepta procesul pentru acuzaţii de trafic sexual cu minori. El se afla în custodia poliţiei de peste o lună, după ce a pledat nevinovat.

Iată ce se ştie despre persoanele celebre care s-au intersectat cu Epstein:

Ghislaine Maxwell, fosta iubită a lui Epstein, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual de fete tinere pentru Epstein. Maxwell este fiica magnatului media Robert Maxwell. Ea a început să se întâlnească cu Epstein la scurt timp după ce s-a mutat la New York în 1991, a relatat anterior Business Insider. După ce s-au despărţit, documentele judiciare susţin că Maxwell a început să recruteze fete minore cu care să facă sex. FBI a început să investigheze relaţia lui Maxwell cu Epstein în 2019, în timp ce moştenitoarea britanică se ascundea în Statele Unite sau în Marea Britanie. Maxwell a fost găsită în cele din urmă în New Hampshire, unde a fost arestată pentru trafic sexual şi sperjur pe 2 iulie 2020. În decembrie 2021, un juriu federal a condamnat-o pentru cinci acuzaţii de trafic sexual şi conspiraţie. Procurorii au susţinut că Maxwell a lucrat cu Epstein pentru a "recruta, pregăti şi, în cele din urmă, abuza" copii.

În iunie 2022, un judecător federal a condamnat-o pe Maxwell la 20 de ani de închisoare pentru că a traficat fete pentru a face sex cu Epstein şi pentru că ea însăşi a abuzat sexual de ele. De asemenea, a fost amendată cu 750.000 de dolari.

Fostul director general al L Brands, Les Wexner, este singurul client confirmat al lui Epstein.

Epstein a devenit un confident de încredere al lui Wexner, în timp ce gestiona averea directorului general, potrivit Vanity Fair. Revista a relatat că Wexner i-a permis lui Epstein să joace un rol activ în L Brands, care deţinea la acea vreme Bath & Body Works, Express şi Victoria's Secret.

Wexner are o avere netă de 9,81 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Ulterior, Wexner l-a concediat pe Epstein din funcţia de administrator. În februarie 2020, L Brands a anunţat că Wexner se va retrage după aproape şase decenii în funcţia de director general al companiei. De asemenea, L Brands a anunţat că va vinde pachetul majoritar de acţiuni al Victoria's Secret firmei de capital privat Sycamore Partners şi că va diviza Bath & Body Works într-o companie separată. Compania a fost marcată de controverse în urma unor rapoarte privind maltratarea modelelor şi a scăderii vânzărilor.

Fostul preşedinte Donald Trump l-a considerat cândva pe Epstein un prieten. Trump afirma în 2002 că a avut o prietenie de lungă durată cu Epstein.

"Îl cunosc pe Jeff de 15 ani. Un tip grozav", a declarat Trump, potrivit New York Magazine. "Este foarte distractiv să fii cu el. Se spune chiar că îi plac femeile frumoase la fel de mult ca şi mie, iar multe dintre ele sunt pe partea tânără. Fără îndoială - Jeffrey se bucură de viaţa lui socială".

Epstein avea 14 numere de telefon legate de Trump în agenda sa de contacte, a relatat Insider în iulie 2019.

Prinţul Andrew şi Epstein au fost prieteni apropiaţi, a relatat The Guardian în 2015. Maxwell i-a făcut cunoştinţă lui Epstein cu ducele de York în anii 1990, a relatat The Guardian, iar cei doi au devenit prieteni apropiaţi. Ducele este cel mai tânăr fiu al reginei Elisabeta a Regatului Unit. De asemenea, el a fost criticat pentru că a luat frecvent zboruri pe banii contribuabililor în timp ce era reprezentant special al ţării pentru comerţ internaţional. Acest lucru i-a adus porecla "Airmiles Andy", potrivit Washington Post.

Documente judiciare analizate de The Guardian susţin că Epstein a instruit-o pe Virginia Roberts Giuffre, o angajată de 15 ani la complexul Mar-a-Largo al lui Trump, să facă sex cu prinţul Andrew în trei ocazii diferite. Palatul Buckingham a declarat în 2015 că acuzaţiile împotriva prinţului Andrew erau "false şi fără niciun fundament", potrivit The Guardian.

Revista NY Magazine's Intelligencer a relatat în 2019 că o serie de membri ai familiei regale şi legături regale se aflau printre contactele lui Epstein, inclusiv soţia de atunci a prinţului Andrew, Sarah Ferguson, ducesa de York; şi Charles Althorp, fratele prinţesei Diana. Intelligencer a raportat că toţi trei au fost numiţi în cartea neagră a lui Epstein; Ferguson şi prinţul Andrew au fost, de asemenea, numiţi în jurnalul său de bord al avionului privat.

Într-un interviu acordat BBC în noiembrie 2019, prinţul Andrew a declarat că relaţia sa cu Epstein i-a adus "oportunităţi". Interviul a fost criticat pe scară largă din cauza lipsei de compasiune a prinţului Andrew faţă de victimele lui Epstein şi a apărării prieteniei sale cu agresorul sexual condamnat, potrivit Insider. Prinţul Andrew a demisionat din funcţiile regale publice câteva zile mai târziu.

Fostul preşedinte Bill Clinton a călătorit cu Epstein în 2002 şi 2003, a confirmat un reprezentant al lui Clinton. O declaraţie publicată în iulie 2019 de purtătorul de cuvânt al lui Clinton, Angel Ureña, a spus că fostul preşedinte a călătorit în Europa, Asia şi de două ori în Africa cu avionul privat al lui Epstein. Personalul lui Clinton şi agenţii Secret Service au mers, de asemenea, în aceste călătorii, care aveau ca scop promovarea activităţii Fundaţiei Clinton, potrivit declaraţiei.

Documente judiciare desecretizate în iulie 2020 arată că Virginia Giuffre a declarat că Clinton a vizitat, de asemenea, insula lui Epstein - lucru pe care fostul preşedinte l-a negat.

Clinton a declarat pentru New York Magazine, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că Epstein a fost "atât un finanţist de mare succes, cât şi un filantrop angajat, cu un simţ ascuţit al pieţelor globale şi o cunoaştere aprofundată a ştiinţei secolului XXI".

Ureña a mai spus că Clinton şi Epstein nu au mai vorbit de "mai bine de un deceniu" şi că Clinton "nu ştie nimic despre crimele teribile" de care a fost acuzat Epstein.

Actorul Kevin Spacey şi comediantul Chris Tucker au făcut, de asemenea, excursii cu Epstein.

Epstein, Clinton, Spacey şi Tucker au petrecut o săptămână în 2002 vizitând proiecte de combatere a SIDA în Africa de Sud, Nigeria, Ghana, Rwanda şi Mozambic pentru Fundaţia Clinton, potrivit New York Magazine.

Spacey a fost, de asemenea, acuzat de agresiune sexuală, dar în decembrie 2019, The New York Times a relatat că acest caz a fost retras. Reclamanta, o terapeută în vârstă de 62 de ani, murise în luna septembrie a aceluiaşi an.

Când Spacey a depus mărturie într-un alt caz de agresiune sexuală împotriva sa, în octombrie 2022, a confirmat că a zburat cu avionul lui Epstein. "Se vorbeşte despre mine ca şi cum l-aş fi cunoscut pe Jeffrey Epstein, ca şi cum aş fi fost un prieten important al acestuia şi, pentru că am fost în acest avion, am zburat de fapt spre ceea ce se numea Insula Pedo", a declarat Spacey, potrivit Law & Crime. "Şi, deşi este adevărat că l-am întâlnit pe Jeffrey Epstein în acea călătorie, nu l-am mai văzut niciodată şi nu am fost niciodată pe nicio insulă".

Tucker a declarat într-un interviu din 2021 pentru All Urban Central că a fost în excursie cu Clinton, dar nu ştia că se aflau în avionul privat al lui Epstein.

Fostul ministru al Muncii, Alexander Acosta, a colaborat cu echipa de avocaţi a lui Epstein pentru a aranja un acord de recunoaştere a vinovăţiei, după ce Epstein a fost acuzat de solicitare de prostituţie şi de racolare de minore pentru prostituţie în Florida, în 2007. O investigaţie realizată de Miami Herald a dezvăluit că Acosta, pe atunci procuror al SUA, avea suficiente dovezi împotriva lui Epstein pentru a cere o condamnare pe viaţă. În schimb, acesta s-ar fi întâlnit cu unul dintre avocaţii lui Epstein, care s-a întâmplat să fie un fost coleg al lui Acosta.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei rezultat, Epstein a executat 13 luni într-o aripă privată a unei închisori, pe care a putut să o părăsească şase zile pe săptămână pentru a lucra în biroul său.

Acosta a scris pe Twitter în 2019 că este "încântat că procurorii din New York merg mai departe cu un caz bazat pe noi dovezi". Acosta a demisionat din funcţia de ministru al Muncii la 12 iulie 2019.

Publicistul Peggy Siegal a planificat o petrecere cu vedete pentru Epstein şi prinţul Andrew la conacul din New York al lui Epstein în 2010.

Siegal, cunoscută pentru că a găzduit evenimente de promovare a unor filme precum "The Big Short", "Argo" şi "The Revenant", l-a invitat pe Epstein la proiecţii după ce acesta a fost eliberat din închisoare în 2010, potrivit The New York Times.

"Eram un fel de fată din oraş care cunoştea o mulţime de oameni", a declarat Siegal pentru The Times. "Şi cred că asta a vrut de la mine, un fel de evenimente sociale despre New York".

Siegal a planificat, de asemenea, o cină pentru Epstein şi prinţul Andrew la casa sa din Upper East Side. La eveniment au participat Katie Couric, George Stephanopoulos şi Chelsea Handler, a relatat The Times.

Un purtător de cuvânt al lui Siegal a declarat pentru Insider în 2019 că relaţia ei cu Epstein a fost una socială, nu profesională.

Netflix, FX şi Annapurna Pictures şi-au întrerupt legăturile cu Siegal în iulie 2019, după ce legătura ei cu Epstein a devenit publică, a relatat Variety.

Epstein declara pentru The Times că a vorbit des cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Epstein a declarat că MBS a vizitat de multe ori conacul său din Manhattan şi că avea o fotografie înrămată a prinţului moştenitor atârnată pe perete, potrivit reporterului James B. Stewart de la New York Times. Reprezentanţii lui MBS nu au răspuns solicitării Insider de a face comentarii.

Epstein a pretins că l-a consiliat pe directorul general al Tesla, Elon Musk, potrivit The New York Times. Un reporter susţinea că Epstein i-a spus că Elon Musk l-a căutat pentru a-l ajuta să gestioneze probleme financiare în 2018.

Epstein i-a spus reporterului James B. Stewart că i-a promis că a promis că va păstra caracterul privat al activităţii sale pentru Tesla din cauza condamnării sale anterioare. Epstein a avertizat, de asemenea, că atât Musk, cât şi Tesla vor nega legătura lor cu Epstein dacă aceasta va deveni publică, a relatat Times.

Într-o declaraţie pentru Insider în august 2019, un purtător de cuvânt al lui Musk a negat afirmaţiile lui Epstein potrivit cărora ar fi fost consilier al CEO.

Musk şi Maxwell au fost fotografiaţi la o petrecere de după Oscaruri organizată de fostul editor al Vanity Fair Graydon Carter pe 2 martie 2014, în West Hollywood.

Musk, Epstein şi Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, au fost invitaţi la o cină pe care cofondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, a organizat-o cândva după ce Epstein a fost eliberat din închisoare în 2008, a relatat Vanity Fair în 2019.

Directorul MIT Media Lab, Joi Ito, a lucrat în tăcere cu Epstein pentru a asigura donaţii anonime, a relatat Vanity Fair.

De asemenea, Epstein a lucrat ca intermediar între MIT Media Lab şi Bill Gates pentru a aranja donaţiile, potrivit Vanity Fair.

Cofondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, a vizitat insula privată a lui Epstein în ceea ce a declarat pentru Wall Street Journal că a fost o călătorie de strângere de fonduri.

De asemenea, un proces a scos la iveală legătura lui Epstein cu fostul guvernator al Insulelor Virgine americane, John P. de Jongh, în perioada în care acesta era în funcţie.

Directorul general al Barclays, Jes Staley, este investigat de autorităţile britanice din cauza prieteniei sale cu Epstein.

Directorul general al Apollo Global Management, Leon Black, l-a angajat pe Epstein în calitate de consilier.

Magicianul David Copperfield a fost menţionat în documentele judiciare legate de reţeaua sexuală a lui Epstein, desecretizate la 3 ianuarie 2024. În 2016, Johanna Sjoberg, o victimă a lui Epstein, a declarat că l-a întâlnit pe Copperfield la casa lui Epstein, unde acesta a făcut trucuri în timpul unei cine. Magicianul părea să fie un prieten al lui Epstein, a spus Sjoberg, şi a întrebat-o dacă "era conştientă că fetele erau plătite pentru a găsi alte fete". Ea a adăugat că Sarah Kellen, care lucra pentru Epstein şi Maxwell, şi o altă fată erau de asemenea prezente. "Mi s-a părut tânără", a spus Sjoberg despre cealaltă fată. "M-am gândit că ar putea fi mai tânără decât vârsta de colegiu, dar a trebuit să presupun, pentru sănătatea mea mintală, că era fiica unuia dintre prietenii lui."

Epstein a încercat să "găsească nişte fete" pentru celebrul hairstylist Frédéric Fekkai.

Documentele desecretizate la 3 ianuarie 2024 aruncă o nouă lumină asupra relaţiei lui Epstein cu celebrul hairstylist şi antreprenor Frédéric Fekkai.

Sjoberg spunea, în 2016, că, în timp ce îi făcea masaj lui Epstein, l-a auzit pe acesta "sunând pe cineva şi spunând că Fekkai este în Hawaii. Putem găsi nişte fete pentru el?".

Fekkai a fost cunoscut anterior ca având o relaţie cu Epstein, care a plătit pentru ca asistentele sale să aibă întâlniri cu stilistul. În 2019, The Daily Beast a relatat că stiliştii Fekkai făceau vizite la domiciliu la conacul din Palm Beach al lui Epstein şi că Fekkai a zburat cu avionul privat al lui Epstein împreună cu Ghislaine Maxwell.