Eveniment

Salariile birocratilor au crescut cu 37% in euro, cel mai mare spor din semestrul I

Salariile birocratilor au crescut cu 37% in euro, cel mai mare spor din semestrul I

Click pentru imaginea intreaga

21.08.2007, 18:52 29

Salariile functionarilor din administratia publica au inregistrat in primul semestru cel mai ridicat ritm de crestere din toata economia, de 37% in euro, conform unei analize ZF, bazate pe datele de la Institutul National de Statistica (INS).
Birocratii sunt astfel in varful clasamentului cresterilor salariale pentru al doilea an la rand. In 2006, castigurile salariale din administratie au fost cu 38% mai mari (in euro) decat cele din 2005. In primul semestru al acestui an, cresterea salariilor din administratie a fost asemanatoare: 37% in euro, fata de primul semestru din 2006.
Spre comparatie, la nivelul intregii economii, salariile au crescut cu 28% in euro. In timp ce functionarii castigau in primul semestru al acestui an un salariu mediu net lunar de 501 euro, castigul mediu net lunar pe economie era de 297 de euro, conform analizei ZF.
Explozia salariala din administratie a atras insa critici atat din partea expertilor Fondului Monetar International (FMI), cat si din partea analistilor locali si chiar a Bancii Nationale (BNR). Specialistii FMI au afirmat chiar ca majorarile salariale din administratie sunt exagerate si ca au ajuns sa distorsioneze piata privata a muncii, in timp ce analistii locali au atras atentia mai ales asupra efectelor inflationiste ale acestor cresteri.
Majorari salariale asemanatoare cu cele din administratie au avut si angajatii din IT (cercetare-dezvoltare, informatica) si comert, unde castigul a sporit in prima jumatate a acestui an cu 29% in lei, adica 37% in euro. Plusurile salariale sunt mai mari denominate in euro, datorita efectului de apreciere a monedei nationale fata de euro in aceasta perioada.
De asemenea, cresteri salariale de peste 30% au mai avut si angajatii din industria petroliera, constructii si agentiile de turism.
Functionarii au reusit astfel sa devanseze ca ritm de crestere salariala domenii "fierbinti" ale pietei muncii, unde angajatorii se plang de lipsa de forta de munca si au majorat puternic salariile: IT, comert si constructii.
"Din perspectiva cererilor de servicii de recrutare si selectie de personal, am remarcat o crestere semnificativa a solicitarilor in domenii precum IT, constructii, outsourcing, call-center-uri, financiar-bancar, vanzari si real-estate", spune Laura Husti Radulet, de la compania de recrutare si consultanta in resurse umane Lugera& Makler.
In pofida cresterilor salariale din celelalte domenii, tot salariatii din banci au ramas cel mai bine platiti din intreaga economie, cu un castig mediu net de 929 de euro la nivelul primului semestru. De altfel, bancile sunt singurul domeniu unde salariul mediu a depasit, in premiera, pragul celor 1.000 de euro. In schimb, salariile bancherilor au incetinit considerabil cresterea, nereusind in primul semestru sa patrunda in primele zece domenii ca ritm de crestere.
In topul celor mai bine platiti angajati, "bancherii" sunt urmati de cei din transporturi aeriene (637 de euro), industria tutunului (601 euro), industria petroliera (578 de euro) si industria energetica (535 de euro).
Desi ar fi usor de speculat ca domeniile unde businessul se extinde cel mai rapid si are cea mai mare nevoie de personal nou platesc si cele mai mari salarii, "cei mai activi angajatori nu sunt intotdeauna cei care acorda cresteri salariale foarte mari", spune reprezentanta Lugera&Makler.
"In domenii precum cel comercial, spre exemplu, desi primim numeroase cereri de forta de munca, majorarile salariale sunt moderate in comparatie cu domeniile de maxim interes, precum IT, constructii, outsourcing si altele. In cazul domeniilor cu cereri mari de forta de munca si concurenta acerba, am remarcat atat cresteri salariale, cat si diversificarea beneficiilor acordate, pe langa salariu, angajatilor", a mai precizat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO