Eveniment

Salariile bugetarilor cresc cu o singura cifra

24.01.2008, 18:12 16

Guvernul a decis ieri ca salariul mediu al celor 1,39 milioane de angajati din sectorul bugetar sa creasca in acest an cu o singura cifra, in una sau doua etape, cu majorari mai mari in educatie si sanatate, actul normativ urmand sa fie aprobat in interval de o saptamana.
Cresterile salariale vor fi acordate diferentiat pe categorii de personal, corelat cu rata estimata a inflatiei si indicele de productivitate.
Cresterea salariilor propusa pentru 2008 in sectorul bugetar urmeaza sa fie reglementata prin ordonanta. Pentru sanatate si educatie va fi aplicata o majorare peste media salariala, iar pentru sectoarele care au avut anul trecut cresteri importante vor fi decise majorari moderate. Pentru categorii de personal, precum diplomatii, cresterile salariale vor fi zero, a declarat permierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern.
"Orice majorare salariala dincolo de elementele economice care permit un anumit nivel genereaza ulterior o serie de reactii, ca posiblitatea de devalorizare a monedei nationale", a spus Tariceanu. El a aratat ca o majorare cu 10% a salariilor ar fi una importanta in conditiile in care inflatia se situeaza la cote de 2-3%.
"Dupa parerea mea, intr-o economie care anul acesta va avea o inflatie de 5%, 10% nu este o majorare nesemnificativa, din contra, este o majorare foarte importanta", a mai spus Tariceanu.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian declara saptamana trecuta ca majorarile salariale din sectorul bugetar ar trebui sa fie de "o singura cifra", pentru a asigura predictibilitatea cheltuielilor bugetare si a nu afecta dezechilibrele macroeconomice.
In ultimii ani, functionarii publici au fost bugetarii cu cele mai mari salarii, dar si cu cele mai mari cresteri salariale. Incepand cu 2005, salariile acestora au inceput sa creasca mult peste media din economie. Anul trecut (pe primele 11 luni), salariul mediu al functionarilor era de 531 de euro, cu 73% mai mare decat media de economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO