Eveniment

Salariile mai cresc din inertie, din mariri mostenite. „Nimeni nu este nebun sa le mai majoreze acum"

Salariile mai cresc din inertie, din mariri mostenite. „Nimeni nu este nebun sa le mai majoreze acum"
05.06.2009, 00:00 33

Salariul mediu net a ajuns la 1.408 lei (335 de euro) in aprilie, in crestere cu 0,4% fata de luna martie si cu 9,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In primele luni ale anului, salariul mediu net a avansat cu procente cuprinse intre 12,9% in ianuarie si 19,8% in februarie.

Cresterile salariale din primele luni ale anului vin din majorarile operate si acumulate de-a lungul anului trecut si din acordarea punctuala de bonusuri si prime in anumite domenii. Analistii consultati de ZF au avertizat inca de luna trecuta ca ritmul de crestere a salariilor va incetini si ca pe finalulul acestui an vom vedea chiar o crestere negativa in termeni reali. „Romanii au simtit criza mai tarziu si, in consecinta, au si reactionat mai tarziu. Angajatorii si-au asumat obligatii fata de angajati, obligatii pe care acum trebuie sa le onoreze. Scaderea ritmului de crestere a salariilor este un semnal pentru situatia din sectorul privat", spune Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Profit distribuit salariatilor
Castigurile salariale au avansat cu marje consistente in mai multe domenii, desi mai multi angajatori din piata declara in ultimul timp ca au operat reduceri salariale si ca au redus nivelul bonusurilor acordate salariatilor, iar in unele cazuri chiar le-au anulat complet.
O posibila explicatie pentru cresterile salariale din aprilie este participarea angajatilor la profit, in conditiile in care unele companii private au distribuit cota din profitul aferent anului 2008. Cele mai puternice cresteri salariale comparativ cu luna martie a acestui an le-au raportat angajatii din banci (+16,7%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda (+16,6%), extractia carbunelui (+15,5%), fabricarea produselor din tutun (+13,4%). 2008 a fost un an record pentru industria financiar-bancara, cand bancile de pe piata locala au raportat profituri de 1,25 mld. euro.
„Sunt bonusuri pentru rezultatele de anul trecut, in conditiile in care exercitiul financiar s-a incheiat si, in unele cazuri, putem vorbi de acordarea celui de-al 13-lea salariu. De asemenea, este posibil sa fi fost majorate in raport cu inflatia salariile negociate in euro", explica Irina Stoian, HR manager al Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, membra a grupului BNP Paribas, cu 900 de angajati in Romania.
Mai multe companii au anuntat in ultima perioada ca au inceput sa reduca salariile pe fondul deteriorarii situatiilor financiare. Ultimul semnal a venit din partea lui Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, care controleaza lantul de librarii Diverta, care a declarat ca salariile angajatilor au fost reduse cu pana la 38%.
„Este un val de mariri si prime care vine de anul trecut si care se rostogoleste acum la nivelul datelor statistice. Sunt cresteri si mariri mostenite. Nimeni nu este nebun sa creasca salariile acum", spune si Pogonaru.
Aproape 1.000 de euro in banci
Cele mai mari salarii le au in continuare angajatii din banci, care au raportat in aprilie castiguri de 4.116 lei (980 de euro), urmati de piloti (790 de euro), salariatii din industria tutunului (690 de euro) si cei din telecomunicatii (670 de euro).
In unele domenii, in special in sectoarele de la stat, s-au inregistrat scaderi ale castigului net fata de martie. Astfel, salariile functionarilor publici au scazut cu 10% in aprilie, pana la 490 de euro, iar cele ale dascalilor au coborat cu 13,9%, ajungand la 374 de euro. Cu toate acestea, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, salariile din invatamant au avansat cu 12%, iar in sanatate cu 16%. Salariile angajatilor de la stat au crescut in februarie si martie cu marje cuprinse intre 16% si 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO