Eveniment

Salariul mediu net, in usoara scadere

01.10.2003, 00:00 10

Dupa cresterea inregistrata in luna iulie, datorata in principal acordarii primelor de concediu, salariile au revenit in august in matca.
Astfel, salariul mediu net pe economie a scazut cu 1,1% pana la 4,8 mil lei (circa 129 euro), aceeasi diminuare fiind inregistrata si de salariul mediu brut, care a ajuns la 6,6 mil. lei (178 euro). Alaturi de acordarea primelor de concedii in luna precedenta, salariile au coborat in august si din cauza realizarii unor productii mai mici si din lipsa comenzilor. Cele mai mari scaderi ale salariilor s-au inregistrat in industria mijloacelor de transport rutier (-10,7%) si in domeniul productiei si furnizarii de energie electrica i termica (-8,4%). Cu toate acestea, o serie de companii au aplicat majorari salariale, pe fondul productiei mai mari, sau au decis sa plateasca prime angajatilor. In industria miniera, spre exemplu, salariul mediu net a avansat, in august, cu 10,1%, pana la 8,91 mil. lei, in vreme ce in industria metalurgica majorarea a fost de 3,9%, salariul ajungand astfel la 6,55 mil. lei. In topul celor mai mari salarii, liderul de necontestat ramane cel acordat in companiile de intermedieri financiare - 13,5 mil. lei (363 euro). El este urmat de venitul din domeniul transporturilor aeriene a€“ 10,5 mil lei (283 euro) si de cel din industria de prelucrare a titeiului a€“ 9,4 mil. lei (253 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO