Eveniment

Salariul minim creste cu 10,7% incepand de luna viitoare

15.12.2004, 00:00 17

Salariul minim pe tara va creste de la inceputul lunii ianuarie la 3,1 mil. lei (circa 78 de euro), de la 2,8 mil. lei (69 de euro) cat este in prezent, a decis guvernul in sedinta sa de ieri. Noul nivel al salariului corespunde unui program de lucru de 171 de ore in medie pe luna, reprezentand 18.093 lei (0,4 euro) pe ora.
Aceeasi masura aplicata la inceputul acestui an, cand salariul minim pe tara a crescut de la 1,7 mil. lei, la 2,8 mil. lei, a insemnat un salt de 21% a salariului mediu pe economie (ianuarie 2004 fata de ianuarie 2003), peste inflatia de circa 14% in aceeasi perioada. Avand mai multi bani in buzunare, romanii s-au grabit sa-i cheltuie. Efectul: explozia vanzarilor din magazine. In ianuarie 2004, vanzarile de produse alimentare si nealimentare au crescut in medie cu 21% in lei fata de ianuarie 2003, cea mai mare crestere luna la luna din ultimii ani a comertului cu amanuntul. La prima vedere, e o bucurie si pentru comercianti si pentru consumatori, dar cresterea consumului prin majorarea salariilor poate duce, daca productivitatea muncii nu creste si ea corespunzator, la un derapaj macroeconomic.
Reprezentantii Executivului spun ca majorarea salariului de baza minim brut pe tara la 3,1 milioane de lei are ca scop stimularea procesului de remotivare a muncii. Hotararea adoptata ieri de guvern prevede ca stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul salariului minim constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 20 de milioane de lei.
Acest nivel al salariului minim i-a nemultumit pe sindicalisti care au solicitat guvernului sa amane luarea unei hotarari in acest sens pana cand va avea loc o consultare cu partenerii sociali. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, a spus ca la calcularea salariului minim pe economie ar fi trebuit avuta in vedereo corelatie cu productivitatea, inflatia si cosul minim de consum, precum si faptul ca salariul minim trebuie sa asigure lucratorului "un nivel de trai care sa-i dea posibilitatea mentinerii unei conditii fizice si mentale optime pentru a-si putea desfasura activitatea". "Guvernul a ignorat consultarile cu partenerii sociali, preferand sa negocieze cu FMI salariul minim, acesta fiind stabilit la 3,1 mil. lei, suma neacoperind nici macar cosul zilnic care a fost calculat la nivelul lunii mai 2004 ca fiind de 4,3 mil. lei", adauga liderul sindical.
In replica, purtatorul de cuvant al guvernului, Despina Neagoe, a declarat ca valoarea salariului minim pe economie in 2005 este prevazuta prin Legea bugetului de stat pentru Ea a precizat ca reprezentantii sindicatelor au fost invitati luni la sediul Ministerului Muncii, unde li s-a prezentat propunerea guvernului de a majora salariu de baza minim brut pe tara la 3,1 mil. lei, incepand cu 1 ianuarie 2005. "Orice modificare a acestui cuantum excede prevederile bugetare", a mai spus Despina Neagoe.
Cu un salariu minim de 69 de euro, Romania se afla pe penultimul loc intre statele membre si candidate la Uniunea Europeana, ultima pozitie fiind detinuta de Bulgaria, cu 61 de euro. Spre comparatie, salariul minim este de 207 euro in Cehia, 191 euro in Ungaria, 177 euro in Polonia, 240 euro in Turcia si 471 euro in Slovenia. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO