Eveniment

Salariul minim pe economie, 2,8 mil. lei

12.12.2003, 00:00 27



Salariul minim brut pe tara va creste de la 2,5 mil. lei lunar cat este in prezent la 2,8 mil. lei incepand cu 1 ianuarie 2004, potrivit unei hotarari adoptate ieri de guvern. Noul nivel al salariului corespunde unui program complet de lucru de 172 de ore in mediu pe luna, reprezentand 16.279,10 lei/ora. Executivul spune ca "majorarea salariului de baza minim brut pe tara are ca scop stimularea procesului de remotivare a muncii".



Aceste nivel al salariului minim pe economie era deja prevazut in bugetul pe 2004.



Intrarea in vigoare a noii valori a salariului minim nu va duce la o modificare a cuantumului drepturilor salariale existente la data intrarii in vigoare a hotararii guvernului, stabilite prin contractele colective de munca, contractele individuale de munca sau prin alte acte normative, in functie de nivelul acestuia.



Potrivit hotararii, nivelul salariului de baza potrivit incadrarii, pentru personalul din sectorul bugetar, nu poate fi mai mic de 2,8 mil. lei. "Pentru stabilirea noilor niveluri, vor fi modificati, in mod corespunzator, coeficientii de ierarhizare sau, dupa caz, valoarea salariului de baza", se arata in actul normativ.



La capitolul sanctiuni, hotararea de guvern prevede ca pentru stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, unor salarii de baza sub nivelul salariului minim amenda este de la 10 la 20 mil. lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre personalul Ministerului Muncii si al Inspectiei Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti.



Reprezentantii confederatiilor patronale au sustinut in cadrul negocierilor tripartite ca pot suporta cresterea salariului minim pana la 2,8 mil. lei, in timp ce reprezentantii sindicatelor au cerut ca salariul minim sa fie de 100 de euro din ianuarie. Conventia incheiata intre Guvern si marile confederatii sindicale, in iunie 2002, prevedea o crestere a salariului minim la 2,5 milioane de lei, incepand cu ianuarie 2003, tina pentru 2004 fiind o valoare echivalenta a 100 de euro.



Premierul Adrian Nastase anunta recent ca salariul minim ar putea creste anul viitor, in doua etape, respectiv la 2,8 mil. lei de la 1 ianuarie, si la 3 mil. lei, incepand cu 1 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO