Eveniment

Satele romanesti mai au de asteptat pana se schimba pietrisul in asfalt

08.10.2004, 00:00 31

Agentia Sapard vrea sa prelungeasca cu un an, pana in luna octombrie 2005, termenul de finalizare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rurale, a declarat Gheorghita Corbu, directorul general al Sapard, pentru Ziarul Financiar.
Decizia a fost luata in calcul dupa ce, la 30 septembrie, data initial stabilita pentru predarea lucrarilor, numai 126 dintre cele 435 de proiecte erau realizate complet, iar alte 106 erau in stadiul de 90%, cu capitolul de constructii incheiat, dar fara toate toate demersurile financiare facute.
Cu toate acestea, conducerea Sapard este satisfacuta de stadiul lucrarilor la nivel national.
"In acest moment consider atinse obiectivele pe care ni le-am propus. S-au platit catre contractanti 207 de milioane de euro pentru rambursare, aproape 90% din suma la care ne asteptam", spune Corbu .
Directorul Sapard spune ca nerespectarea termenului are cauze multiple. Neglijenta consiliilor locale in gestionarea proiectelor, solutii tehnice propuse gresit de catre proiectanti, sau intarzieri in elaborarea proiectelor sunt cateva dintre motivele enumerate. Principala problema ramane, totusi, aceea a companiilor contractate.
"Uneori, comisiile de expertiza nu au luat cea mai buna decizie si si-au autosabotat proiectele. Am avut probleme din cauza incapacitatii tehnice si financiare a firmelor de constructie angajate de consiliile locale. Fie acestea nu au avut utilaje corespunzatoare, fie au fost angajate in mai multe asmenea proiecte si nu au putut face fata lucrarilor. Ne rezervam dreptul de a exclude aceste firme din alte proiecte derulate prin programele europene", continua Corbu.
Pana la 31 octombrie, agentia doreste finalizarea a inca 175 de proiecte, ceea ce reprezinta 40% din totalul actiunilor.
Cele aproape 30 de proiecte aflate intr-o faza incipienta, nu vor pierde banii alocati, fiindu-le amanat termenul. "Nu ne putem permite sa pierdem fonduri de peste 200 de milioane de euro. Ce nu se va reusi pana la aceasta data, va intra intr-o noua perioada de demarare a proiectelor", spune acesta.
Pana in acest moment, prin Masura 2.1 s-au realizat, pe toate cele opt birouri regionale, 932 de kilometri de drumuri, 2.302 kilometri de conducte alimentare cu apa si 236 kilometri conducte de canalizare.
La Biroul Regional 2 Sud-Est Constanta s-au finalizat 30 din 159 de proiecte pana la 30 septembrie. Directorul Corbu spune, totusi, ca a existat o buna colaborare intre biroul regional Sapard si consiliile locale.
O situatie asemanatoare se gaseste si la Biroul Regional Nord-Est Iasi. "Avem pentru 25% din proiecte depuse dosarele de plata. Valoarea totala a cheltuielilor este in jur de 16 milioane de euro", spune Teodor Robu, seful biroului.
La Biroul 3 Sud Muntenia, au fost terminate 21 din cele 89 de proiecte. Dorina Comsa, seful biroului, spune ca mai asteapta ca inca 25 de consilii locale sa depuna cererile de rambursare pana la 20 octombrie, pentru care au fost cheltuite 8 milioane de euro, in vreme ce sase proiecte nu au sanse sa fie terminate. "Daca nu ar fi existat lucru in salturi, probabil ca am fi stat si mai bine. Primariile s-au implicat destul de mult pentru a avea lucrarile gata la termen", spune Comsa.
La primaria din comuna Mogosani, Dambovita, proiectul a inceput in aprilie anul acesta. Pentru ca asfaltarea drumului crea legatura dintre doua comune, Mogosani si Matasaru, ambele consilii locale au beneficiat de fondurile in valoare de 693 de mii de euro.
Fostul primar al comunei Mogosani, Amuzescu Stefan, cel care a propus proiectul agentiei Sapard, spune ca s-a confruntat cu lipsa de colaborare a consiliului local din cealalta comuna implicata.
"A fost destul de greu pentru ca majoritatea personalului era necalificat si nu a respectat intotdeauna normele tehnice. La mine in comuna am verificat, dar consiliul din comuna vecina nu a vrut sa se implice in supravegherea oamenilor sau in cazurile in care era nevoie de semnaturi comune", spune Amuzescu.
Problema comunicarii intre primarii este sesizata si de directorul Corbu. "Am avut situatii in care primarii au incuiat proiectele si nu au delegat pe nimeni care sa preia atributiile in absenta lor, astfel ca multe lucrari s-au facut fie cu intarziere, fie fara o expertiza riguroasa", spune directorul general al Sapard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO