Eveniment

Scaderea bine-venita a leului incepe sa duca la ajustarea deficitului de cont curent

Scaderea bine-venita a leului incepe sa duca la ajustarea deficitului de cont curent

Click pentru imaginea marita

23.06.2008, 18:47 17

"Noi consideram ca moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la inceputul acestui an, am constatat o decelerare accentuata a deteriorarii contului curent, care sugereaza ca deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an (fata de consensul general pe piata referitor la o crestere minora)", considera analistii Erste Bank.
Deficitul de cont curent va fi partial finantat de influxuri de investitii straine directe, estimate la 6% din PIB, si cresterea in continuare a imprumuturilor externe, in principal de catre sectorul privat, potrivit Erste. Ritmul de crestere a deficitului de cont curent continua sa fie mai lent comparativ cu anul trecut, avansul din primele patru luni fiind de 7,5%, pana la 4,84 miliarde de euro, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Deficitul balantei comerciale a avut in continuare o influenta determinanta asupra soldului contului curent, nivelul acestuia ajungand, la finele perioadei ianuarie - aprilie, la 5,54 miliarde de euro.
Comisia Europeana estimeaza ca deficitul de cont curent se va adanci in acest an la echivalentul a 16,1% din PIB, comparativ cu 14% din PIB in 2007, plasand astfel Romania pe locul locul trei in UE dupa nivelul acestui indicator.
In acelasi timp, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru 2008 un deficit de 13,6% din PIB, in scadere fata de 2007.
Incepand din vara anului 2007, Romania se confrunta cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de ingrijorarile fata de vulnerabilitatea economiei romanesti si de impactul monedei sale mai slabe asupra economiei, in special in sectorul financiar.
Moneda nationala a recuperat teren, fata de nivelele reduse din ianuarie, potrivit raportului Erste, evolutia viitoare urmand sa fie influentata de factori individuali si de sentimentul pietei.
In ceea ce priveste momentul adoptarii euro, analistii sustin ca va depinde de suportul politic si de abilitatea guvernului de a progresa in ceea ce priveste reformele structurale si consolidarea fiscala.
Referindu-se la evolutia economiilor din regiune, analistii bancii austriece considera ca cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est au avut in ultimii ani o crestere peste potential, iar acest ritm ar trebui sa incetineasca, deoarece este nesustenabil si ar conduce pe termen mediu la o supraincalzire a economiilor.
Totodata, pietele importante de export, in special UE, urmeaza si ele sa isi incetineasca ritmul de crestere, deoarece criza financiara si diminuarea avansului economic in SUA se vor face resimtite.
Rata de crestere din statele central si est europene se va situa, insa, peste nivelurile din pietele dezvoltate. "In ansamblu, prognozam doar o incetinire moderata a cresterii economice, pentru ca incetinirea din zona euro ar trebui sa fie relativ modesta. In plus, consideram ca cererea interna a castigat o dinamica suficienta pentru a compensa, cel putin partial, orice incetinire a comertului exterior, in special in contextul in care avantajul competitiv al statelor membre UE inca este semnificativ. Aceste tari ofera combinatie unica de cadru politic/legal stabil si avantaje ale costurilor cu forta de munca, elemente care se vor mentine inca multi ani si vor continua sa atraga investitii straine. Acestea vor sustine in continuare productivitatea si vor conduce spre convergenta veniturilor cu cele ale tarilor occidentale cu statut similar. Astfel, cresterea economica ar trebui sa se mentina deasupra nivelurilor pietelor majore, timp de mai multi ani de acum inainte", a declarat G?nter Hohberger, analist specializat pe capital in sectorul bancar, in cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului.
PIB-ul Romaniei a urcat in primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare crestere inregistrata intr-un prim trimestru dupa 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO