Eveniment

Scăderea comerţului din mai, a doua cea mai accentuată din UE

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

08.07.2013, 21:30 464

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a înregistrat în luna mai în România a doua cea mai mare scădere din Uniunea Europeană (UE), de 4,4%, după Spania, potrivit datelor Eu­rostat, biroul de statistică al UE.

În Spania, declinul comerţului a fost de 6,3% faţă de mai 2012, pe serie brută, iar în Portugalia scăderea a fost de 3,6%.

La polul opus cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul faţă de mai 2012 au fost raportate în Letonia (+8%), Lituania (+5,8%), Estonia (+5,1%) şi Belgia (+4,5%).

Pe serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în mai cu 3,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Şi comparativ cu aprilie afacerile din comerţ au înregistrat în luna mai un declin de 3%. Scăderi faţă de luna aprilie s-au mai înregistrat doar în Ungaria şi Bulgaria.

Pe ansamblul pri­me­lor cinci luni co­merţul cu amă­nuntul a rămas în jurul nivelului din acelaşi interval din 2012.

Evoluţia a fost influenţată de creş­te­rea şomajului, declinul salariilor reale, în con­diţiile inflaţiei ridicate şi faptului că încre­derea con­sumatorilor nu s-a mai îmbunătăţit.

Oamenii de afa­ceri au susţinut că evoluţia din mai este conjuncturală, având în vedere vacanţa de Paşte, şi îşi exprimă speranţa că vom vedea o revigorare a consumului în a doua parte a anului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO