Eveniment

Scaderea productiei se confirma. Explicatiile oficialilor se contrazic

10.04.2003, 00:00 15

Institutul National de Statistica (INS) a confirmat ieri scaderea productiei industriale in februarie fata de aceeasi luna de anul anterior: 1,9%, foarte aproape de estimarile facute luni de Ziarul Financiar (-2%). INS anuntase la sfarsitul saptamanii trecute evolutia productiei, dar, in mod neuzual, pe doua luni- ianuarie si februarie. In aceasta perioada, datorita cresterii de 1,6% in ianuarie, productia n-a avut decat o scadere de 0,2%. Aceasta scadere vine dupa o medie lunara a cresterii de 6-7% anul trecut si de peste 8% in 2001 si 2000.
Oficialitatile s-au intrecut sa explice acest posibil anunt de declin-sau de incetinire a cresterii- dar fara sa aiba un punct de vedere comun.
Cea mai ingrijorata opinie vine dinspre BNR.
"Perspectivele unei cresteri mai lente a productiei industriale romanesti si a exporturilor ar putea submina capacitatea tarii de a indeplini tinta de crestere economica stabilita pentru acest an, de 5,2%", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, intr-un interviu acordat Reuters, citat de Mediafax.
"Cele mai recente date cu privire la productia industriala sunt ingrijoratoare. Intrebarea este ce poate lua locul industriei?", a afirmat oficialul BNR. Industria are o pondere de circa 25% din PIB.
Lazea a refuzat sa ofere o noua prognoza pentru 2003 cu privire la cresterea Produsului Intern Brut, care a atins 4,9% in 2002.
Obiectivul de scadere a inflatiei ramane insa in picioare. Rata inflatiei este estimata sa scada la 14% in acest an, de la nivelul de 17,8% atins in 2002.
"O diminuare cu patru-cinci procente a inflatiei de la niveluri care sunt, inca, ridicate, nu este atat de dificila", a mai declarat Lazea.
In schimb, ministrul Prognozei nu gaseste motive de ingrijorare. "Nu am nici o grija referitoare la cresterea economica de 5,2% in acest an. Este prematur ca dupa o singura luna sa tragem concluzii pentru tot anul. O analiza pe grupe de produse, inclusiv pe cele legate de export, ne arata ca nu exista motive de ingrijorare. Nici macar inflatia nu ne pune probleme, situatia pe primul trimestru, cu un nivel de circa 3,4%, aratand ca temerile privind influente negative ale majorarii salariului minim pe economie la inceputul anului nu au fost confirmate. Singurul risc pentru Romania in acest an este determinat de durata conflictuluidin Irak si influenta acestuia asupra pretului petrolului.".
La fel si directorul Institului National de Statistica, Aurel Camara. "Trebuie sa mai asteptam cel putin o luna pentru a ne pronunta. Ar putea fi vorba si de efectul disponibilizarilor. Ceea ce trebuie remarcat este cresterea productivitatii muncii". Intr-adevar, productivitatea muncii a crescut cu 5,6% in februarie fata de aceeasi luna de anul precedent, dar trebuie spus ca acest nivel al cresterii este la jumatate fata de media din 2002. In ultimele sase luni din 2002, productivitatea a crescut (lunar fata de aceeasi luna de anul trecut) cu 15-19% potrivit datelor INS. Cele mai mari scaderi in februarie au fost ale productiei de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si de ceasornicarie-cu 46%. De asemenea, o scadere puternica a fost in metalurgie-30% sau in editura si tipografie-17%.
Pe categorii mari, productia in industria extractiva a scazut cu 9% in februarie, cea prelucratoare cu aproape 2%. In sectorul energiei eletrice si termice, gaze si apa a fost o crestere de 6%.  De fapt, industria prelucratoare a inregistrat cresteri in volum absolut pe tot parcursul anului trecut, cu sporuri lunare de peste 13% (fata de perioada corespunzatoare din anul anterior).
sorin.pislaru@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels