Eveniment

Scandalul de la Armată, soldat cu demisia ministrului, grăbeşte rectificarea bugetară. Rectificarea va fi pozitivă sau negativă?

Scandalul de la Armată, soldat cu demisia ministrului,...

Autor: Iulian Anghel

07.09.2017, 00:05 356
Ministerul Finanţelor a anunţat ieri că prima rectificare bugetară din acest an se va realiza până la sfârşitul lunii şi va fi pozitivă.

Datele privind evoluţia veniturilor şi a cheltuielilor bugetare în primele opt luni din an vor fi publicate la 25 au­gust. Pe primele şapte luni din an însă, veniturile bugetului consolidat au crescut cu 9%, dar programarea bugetară este ca ele să crească, pe întreg anul, cu 14%. Doar din programarea de creştere a veniturilor bugetul ar trebui să încaseze anul acesta 31 de miliarde de lei, dar la şapte luni nu a încasat în plus, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, decât 11,6 mld. lei şi, dacă ritmul se menţine, bugetul se va trezi, la final de an, cu un gol în vistierie de 11 miliarde de lei, pe care fie le adaugă la deficit, fie le taie din cheltuieli.

„Rectificarea ar trebui să fie negativă“, susţine Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprin­derile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

„Rectificarea va fi pozitivă şi va avea la bază consultări premergătoare cu toate ministerele“, spune Ministerul Finanţelor.

Cel puţin două probleme trebuie să rezolve această rectificare: situaţia din MApN, unde nu mai sunt bani pentru norma de hrană a angajaţilor şi cea de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, unde banii pentru Start-up România, 1,7 mld. lei, trebuie prinşi în buget.

Potrivit Mediafax, guvernul s-a reunit ieri în şedinţă neoficială pentru a discuta rectificarea bugetară, dar şi despre prevenirea unor cazuri similare cu cel de la Ministerul Apărării Naţionale, unde ministrul Adrian Ţuţuianu a demisionat marţi, după ce ministerul de resort a publicat un comunicat potrivit căruia unele drepturi salariale vor fi amânate la plată din lipsă de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO