Eveniment

Scandalul SAPARD de la Suceava, in atentia OLAF si PNA

04.03.2004, 00:00 32



Corpul de Control al Guvernului va sesiza Oficiul de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene (OLAF) si PNA, dupa ce a constatat ca doi directori din cadrul Consiliul Judetean Suceava s-au aflat in conflict de interese prin faptul ca au verificat proiectele SAPARD intocmite de firmele sotiilor lor.



Potrivit unui raport elaborat de Corpul de Control al Guvernului in urma unei anchete in acest caz, Radu Adrian Veleanu, directorul general al Directiei generale tehnice din Consiliul Judetean Suceava, si adjunctul sau Niculai Dobrea Climec au verificat toate proiectele SAPARD intocmite de firmele ai caror actionari erau sotiile lor, Rodica Dobrea-Climec si Violeta Veleanu.



Potrivit raportului, Diafarm SRL a intocmit 14 proiecte SAPARD, in valoare totala de 235.425 de euro referitoare la drumurile din zonele rurale. Actionarul majoritar al Diafarm SRL este Rodica Dobrea-Climec, iar proiectele au fost verificate de sotul ei, Niculai Dobrea-Climec. Pentru verificarea proiectelor, Dobrea-Climec a fost platit cu 22.738 de euro.



In celalalt caz, Sarom Impex SRL - al carei unic actionar este Violeta Veleanu - a intocmit trei proiecte SAPARD, in valoare totala de 70.738 de euro, care au fost verificate de Radu Adrian Veleanu, care a primit 1.380 de euro pentru serviciile prestate.



Corpul de Control al premierului a dispus ca aceste concluzii sa fie transmise Agentiei SAPARD si Consiliului Judetean Suceava, al carui presedinte, Gavril Marza, a anuntat ieri ca va desface contractele de munca ale celor doi directori din CJ Suceava. In plus, aceeasi institutie cere ca raportul intocmit sa fie analizat de Oficiul de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene si Parchetul National Anticoruptie.



Proiectele SAPARD din Suceava au fost, in ultima vreme, in centrul unui scandal legat de relatiile dintre promotorii unor proiecte si cei doi oficiali locali. Dupa verificari interne, presedintele Consiliului Judetean Suceava a dispus suspendarea din functie a celor doi directori aflati in conflict de interese. Totodata, agentia SAPARD a decis sa reia licitatiile pentru desemnarea persoanelor care vor verifica toate cele 16 proiecte din judetul Suceava la care au fost depistate conflicte de interese. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO