Eveniment

Secretarul general al ministerului de Interne, luat de acasă cu mascaţi şi adus în capitală pentru audieri

Autor: Mediafax

23.05.2011, 14:43 205

Laurenţiu Mironescu a fost luat de anchetatori, luni, în jurulorei 13.15, de la locuinţa sa din Eforie Sud, urmând să fie adus înCapitală pentru a fi audiat de procurorii DNA, anchetatoriiridicând din casa acestuia mai multe documente şi un computer,transmite corespondentul MEDIAFAX.

Locuinţa lui Laurenţiu Mironescu afost percheziţionată, luni, de anchetatori începând cu ora 6.00, înprezenţa acestuia.

Percheziţiile s-au încheiat înjurul orei 13.15, când anchetatorii au părăsit locuinţa luiMironescu împreună cu acesta.

De asemenea, din vila pe careMironescu o are la Eforie Sud au fost ridicate mai multe documenteşi un calculator.

Ministrul de Interne, Traian Igaş,a anunţat, luni la prânz, că l-a demis din funcţia de secretargeneral al MAI pe Laurenţiu Mironescu, în urma implicării acestuiaîn fraudele din Portul Constanţa.

Ministrul Traian Igaş a anunţatdemiterea lui Laurenţiu Mironescu după ce a fost la sediulGuvernului, pentru a discuta cu premierul Emil Boc.

Potrivit unui comunicat de presăal MAI, ministrul Administraţiei şi Internelor i-a înaintat luniprimului ministru Emil Boc "propunerea de încetare a exercitării cucaracter temporar a funcţiei de secretar general al MAI de cătreLaurenţiu Mironescu".

Propunerea a fost acceptată depremier, precizează sursa citată.

Senatorul PDL Mircea Banias şiLaurenţiu Mironescu, numit în funcţia de secretar general al MAI în5 ianuarie 2011, sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cuproduse aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută deParchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, careîn două luni a atins un milion de euro, potrivit unor sursejudiciare.

Ancheta Direcţiei NaţionaleAnticorupţie are în atenţie 40 de persoane care, prin intermediulunor firme, au fost implicate în importuri nelegale de mărfuri dindiferite ţări, prin Portul Constanţa, inclusiv prin Oil Terminal,au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În martie au avut loc mai multerazii, iar ofiţerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, încooperare cu autorităţi abilitate, au constatat diferenţe întrestocurile reale şi cele consemnate în documentele Oil Terminal,legate de cele trei puncte de lucru din zona PortuluiConstanţa.

Fostul secretar general al MAILaurenţiu Mironescu, fost deputat PDL în perioada 2004-2008, cu ocarieră îndelungată în transporturi navale, are cinci terenuri, laConstanţa, Eforie, Ovidiu şi în judeţul Prahova, precum şi unapartament în Bucureşti şi patru case în Constanţa şiPrahova.

Din septembrie 1999 şi până înmartie 2001, Mironescu a fost director executiv şi preşedinte alConsiliului de Administraţie la Administraţia Porturilor MaritimeConstanţa.

În 2003, Mironescu a devenitmembru al Partidului Democrat în organizaţia municipală Constanţa.În 2004, el a fost ales consilier local la Constanţa, din parteaPD, iar la alegerile generale din 2004 a devenit deputat PD, postdeţinut până în 2008.

În 2005 a fost ales preşedinte alorganizaţiei municipale Constanţa a PD, iar în 2007 a devenitliderul filialei PDL, pe care a condus-o până în 2008.

În perioada ianuarie 2009 -ianuarie 2010 a fost director coordonator de programe la Centrul dePerfecţionare al Marinei Civile al Ministerului Transporturilor(CERONAV).

În 15 mai 2010, el a fost alespreşedinte al Ligii Navale Române.

În 5 ianuarie 2011, LaurenţiuMironescu, care în prezent este simplu membru al PDL, a fost numitsecretar general al Ministerului Administraţiei şiInternelor.

El a absolvit Institutul de Marină"Mircea cel Bătrân" la Constanţa, având un masterat în managementmaritim şi portuar la Universitatea Antwerp din Belgia.

Conform declaraţiei de avere dinfebruarie 2011, Laurenţiu Mironescu deţine cinci terenuriintravilane, dintre care două în Constanţa, unul în Eforie Sud,unul în Ovidiu şi unul în comuna Adunaţi din judeţul Prahova. Deasemenea, el are un apartament în Bucureşti, o casă în Eforie Sudcare ar fi fost primită ca donaţie, o casă în Ovidiu moştenităîmpreună cu soţia sa şi două case de vacanţă în Constanţa şiAdunaţi, de asemenea moştenite.

El are şi un autoturism Land RoverDefender, cumpărat în 2007, trei conturi în bancă de aproape 55.000de euro şi un cont de 6.700 de lei.

Mironescu a investit 30.000 deeuro la Euro River Transport SRL şi 10.000 de lei la Euro ShippingServices SRL.

Secretarul general al MAI are odatorie de 320.000 de euro, la o persoană fizică, scadentă în2020.

Ca director al Ceronav Constanţa,el a avut un salariu anual de aproape 79.000 de lei.

Laurenţiu Mironescu este acţionarunic la o firmă de consultanţă din Eforie Sud şi acţionar la cincifirme, printre care Euro Shipping Services, Quadro Civil ConstructConstanţa şi Safe Port Constanţa.

El este şi preşedinte alConsiliului Naţional Director al Ligii Navale Române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO