Eveniment

Seful CEZ: Avem mai multi bani de achizitii decat aveti voi active de vanzare

05.10.2005, 19:07 33

Compania ceha CEZ, unul dintre cei mai mari grupuri energetice din regiune, are la dispozitie mai multi bani pentru achizitii pe piata de energie din Romania comparativ cu activele care sunt de vanzare, potrivit lui Martin Roman, presedintele Comitetului de Directori si director general executiv al CEZ.

"Electrica Oltenia este primul pas pe care compania ceha CEZ il face in Romania, dar cu siguranta nu va fi ultimul. Ne intereseaza Muntenia Sud, precum si orice oportunitati din zona de producere de energie. Vrem sa devenim cea mai mare companie integrata din Romania", a spus, ieri, Martin Roman cu ocazia finalizarii achizitiei Electrica Oltenia.

Cehii au preluat pachetul de 51% al celei mai mari distributii de electricitate din Romania din punctul de vedere al numarului de clienti in cadrul unei tranzactii de 151 milioane euro.

Pe lista de achizitii a CEZ intra si complexurile de producere a energiei din Oltenia - Turceni, Rovinari, Craiova, facilitatile de producere a energiei de la Doicesti sau chiar proiectul de finalizare a Unitatii III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, afacere estimata la un miliard de euro.

Oficialii grupului apreciaza la 3-5 miliarde de euro resursele pe care CEZ le poate aloca pentru achizitii in strainatate in urmatorii trei ani, fara

a-si majora riscul creditelor si al pierderilor de capital.

Grupul ceh a inaintat deja o solicitare de a inregistra o firma proprie, denumita CEZ Romania, societate care va superviza activitatile si extinderea companiei pe aceasta piata. Deja, din luna aprilie, CEZ activeaza in Romania cu o echipa formata din sapte experti.

Recent, cehii de la CEZ au facut o achizitie strategica prin cooptatea lui Doru Voicu, fostul coordonator al privatizarilor Electrica, in echipa CEZ Romania, ca director dezvoltare afaceri.

Acum, focusul CEZ este pe achizitia Muntenia Sud. "Suntem foarte hotarati sa mergem mai departe in acest proces, dar vom da pretul pe care credem ca il vom putea recupera, un pret rezonabil. Nu suntem disperati incat sa platim oricat pe companie", a spus Roman referitor la intentiile privind procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

CEZ a platit deja cea mai mare valoare in cadrul privatizarilor companiilor de distributie de electricitate din Romania, castigand "batalia" pentru Electrica Oltenia cu o tranzactie de 151 milioane de euro, din care 103,6 mil. euro inseamna aport de capital ce va fi alocat pentru investitii, iar restul reprezinta pretul pe pachetul de actiuni.

Consultanta statului la aceasta privatizare a fost asigurata de catre un consortiu condus de catre Bank of America Securities, din echipa facand parte casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, si firma britanica de avocatura Allen & Overy.

CEZ a avut in echipa de negociere consultanti de la CA IB Romania, Deloitte (ca auditor) si avocatii firmei britanice Linklaters.

In ceea ce priveste schimbarile manageriale in cadrul noii achizitii, Roman a mentionat ca CEZ mizeaza in general pe managementul local si ca societatea de distributie va avea o conducere mixta. Grupul va pastra deocamdata numele de Electrica Oltenia pentru distribuitorul roman din portofoliu, insa presedintele CEZ prefera prescurtarea ECO.

Societatea de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia deserveste judetele Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea, cu peste 1,3 milioane de clienti in anul trecut. Anul trecut, Electrica Oltenia a obtinut un profit net de 46 mil. euro la venituri de 399 mil. euro, cu 2.930 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO