Eveniment

Seful CNP taie la jumatate estimarea de crestere salariala pentru 2009

Seful CNP taie la jumatate estimarea de crestere salariala pentru 2009

Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza

03.12.2008, 20:00 19

"Nu somajul va fi problema principala, elementul cel mai important va fi venitul consumatorilor. Dupa patru ani de crestere a salariilor in jur de 20%, in 2009 incetinirea activitatilor se va vedea in dinamica salariilor. Acestea ar putea creste cu maximum 5% anul viitor, in ansamblul economiei", a spus Ghizdeanu, in cadrul unui seminar despre perspectivele industriei FMCG (bunuri de larg consum) organizat de Revista Piata.

El a apreciat ca salariile din sectorul public ar putea creste cu 10%.
Ultima prognoza a CNP arata un salariu mediu net de 1.260 de lei pentru acest an, iar pentru 2009 era prevazut sa ajunga la 1.384 de lei, in conditiile unei cresteri de 9,8%. In urma noii estimari, respectiv o crestere de 5%, salariul mediu net pe economie ar urma sa ajunga la 1.323 de lei. Anul trecut, salariul mediu net a fost mai mare cu 20,2% fata de 2006, in timp ce prognozele pentru acest an indica un salt de 20,9% fata de 2007.
In acelasi timp, seful Prognozei spune ca anul viitor este asteptata o rata a somajului de 5% la nivelul tarii, in conditiile in care ultima prognoza anunta o rata a somajului de 6,1%.
"Vor fi zone afectate de somaj, dar per ansamblu este posibil ca somajul sa se mentina la o rata redusa daca vor fi realizate investitii publice. Exista totusi riscul slabei mobilitati a fortei de munca", a subliniat Ghizdeanu.
In ultimele luni, mai multe fabrici de dimensiuni mari din Romania au anuntat disponibilizari masive, pe fondul scaderii comenzilor de pe pietele internationale. Firmele din industria grea si auto au operat cele mai multe concedieri. Pe de alta parte, sectoarele serviciilor si comertului au ramas foarte active in recrutarea fortei de munca.
Ghizdeanu a mai spus ca se asteapta ca industria alimentara sa urce cu 5-10% in prima parte a anului viitor, fata de aceeasi perioada din 2008, ritm care ar putea incetini in a doua jumatate a anului pana la o medie de 5%.
"In prima jumatate a anului viitor, avantajul industriei alimentare din Romania va fi faptul ca 2008 a fost un an agricol bun", a explicat presedintele CNP. Ultimele estimari publicate de institutie privind cresterea industriei prelucratoare de alimente si bauturi in acest an, comparativ cu 2007, indica un avans al productiei de 6,8%. In acelasi raport apare un ritm estimativ de crestere pe 2009 fata de acest an de 6%.
Ghizdeanu a mai subliniat faptul ca industria bunurilor de consum din Romania se bazeaza pe cererea interna si nu pe exporturi, ceea ce o face foarte putin vulnerabila la scaderile de pe pietele mature din Europa.
Unul dintre efectele pozitive ale acestor schimbari aduse de criza financiara internationala va fi diminuarea ratei inflatiei in 2009, conform estimarilor oficiale.
Pe fondul inrautatirii situatiei economice la nivel global, industria auto si metalurgica au fost pana acum cele mai afectate ramuri ale industriei romanesti.
In 2009 este estimata si continuarea declinului sectorului imobiliar, diminuarea ritmului de crestere in constructii si alte sectoare conexe, din cauza limitarii accesului investitorilor la credite bancare.
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO