Eveniment

Seful FMI vine pe 30 martie sa vada reforma cu ochii lui

15.03.2010, 23:05 15

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, vine pe 30martie la Bucuresti intr-o vizita de o zi, a confirmat ieri TonnyLybek, reprezentantul Fondului pentru Romania si Bulgaria.

Similar protocolului pentru un sef de stat, Strauss-Kahn se vaadresa Parlamentului. De asemenea, el are in program intalniri cupresedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc. Din delegatiaFMI vor face parte Marek Belka, directorul departamentului Europasi Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului pentru Romania, care anegociat cu autoritatile romane acordul stand-by de aproape 13 mld.euro aflat in derulare.

Desigur, de pe agenda vizitei nu lipsesc discutiile cu ministrulfinantelor Sebastian Vladescu si cu guvernatorul BNR MugurIsarescu.

De asemenea, Strauss Kahn va sustine o prelegere la Academia deStudii Economice.

In urma cu aproape un an, FMI a acordat Romaniei un imprumut pedoi ani in valoare de 12,95 mld. euro pentru traversarea crizeieconomice, din care pana acum a eliberat circa 9,3 mld. euro desiautoritatile nu au facut multi pasi concreti in reformele angajatepe sectorul public. Conform termenelor renegociate la sfarsitullunii ianuarie, Romania are ragaz pana la toamna sa adopte noualegislatie privind pensiile si salarizarea in sectorul bugetar. Deasemenea, FMI asteapta noi masuri de reducere a cheltuielilor incompaniile de stat. In contul transelor de bani primite,Bucurestiul a achitat pana la sfarsitul lunii februarie dobanzi sitaxe in valoare de circa 84 de milioane de euro.

Pentru a depasi criza, Ungaria a imprumutat de la FMI circa 8,5mld. euro in 2008 si 2009, anul acesta renuntand sa mai traga baniin favoarea accesarii pietelor de capital externe. Si Romania aiesit saptamana trecuta pe piata cu eurobonduri de 1 mld. euro,insa banii trebuie folositi pentru crearea unui tampon de sigurantain Trezorerie pentru evitarea unor eventuale probleme de finantarea deficitului bugetar.

Astfel, dintre toate tarile membre ale UE din regiune FMI arecea mai mare expunere pe Romania. Potrivit unor surse oficiale,Dominique Strauss-Kahn va mai vizita Varsovia in cadrul acestuiturneu european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO