Eveniment

Seful Petrom anunta investitii de 430 mil. dolari in petrochimie

23.09.2003, 00:00 34

SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, intentioneaza sa investeasca circa 430 mil. $ in perioada 2003  - 2007 pentru crearea de capacitati noi de productie, modernizarea celor existente si in masuri de protectie a mediului, toate in domeniul petrochimic.
"Petrom planuieste sa investeasca 430 mil. $ in perioada 2003 - 2007 in activitatile petrochimice de la Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti. Printre tintele acestui program de investitii se numara cresterea capacitatii de productie de la 200.000 la 300.000 tone de piroliza, inclusiv unitati noi de productie de polietilena si polipropilena si modernizari ale capacitatilor de productie de acrilonitril", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
Finantarea programului de investitii se va face in opinia sefului Petrom din sursele proprii ale companiei cat si din cele atrase prin imprumuturi.
"Romania are instalatii, exista resurse umane si resurse materiale in industria petrochimica romaneasca, si exista si surse de finantare pentru a putea dezvolta in aceasta zona un centru al petrochimiei. Prin aceasta prisma, Petrom este centrul petrochimiei romanesti, are programe de dezvoltare proprii. Prin aceasta, compania trebuie sa asigure necesarul industriilor din aval de petrochimie, asa cum sunt cea a maselor plastice, a producerii de tevi sau din industria de automobile", a spus Constantinescu, ieri, in cadrul celei de-a doua editii a Black Sea Energy Summit, organizate de Forumul pentru Dezvoltare regionala si interregionala in asociere cu Electrica, Transelectrica si Clubul Petrolistilor din Romania.
Planul de investitii in activitatile petrochimice anuntat de seful Petrom vine in contextul in care oficialii grupului petrolier privat Rompetrol au facut pasi concreti pentru a pune pe picioare aceste activitati pe platforma Petromidia.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, la Petromidia este in functiune o instalatie de producere a polipropilenei, care a produs 65.000 tone in 2002. Pentru acest an, este prognozata o productie de 75.000 tone.
Investitiile preconizate, in suma de 70 mil. $, vor fi directionate pentru repornirea instalatiilor de piroliza si doua unitati de producere a polietilenei, potrivit lui Eric Chis, directorul general al Rompetrol Petrochemicals, companie care fiinteaza de la 1 ianuarie a.c. in cadrul grupului Rompetrol. Chis este de asemenea vicepresedinte al grupului Rompetrol resposabil cu dezvoltarea si investitiile.
In conditiile in care vor fi repornite piroliza si cele doua unitati de producere polietilena, cifra de afaceri din activitati de petrochimie ar putea ajunge la 300 mil.$ anual incepand din 2006.
Miza in afacerea petrochimica este tocmai consumul redus de poliolefine din Romania, care se situeaza in acest moment la circa 7 kg/cap de locuitor, in timp ce in Ungaria este de 34 kg, iar in Germania de circa 42 kg, lasand teren unei cresteri potentiale a pietei.



Nastase: Privatizarea Petrom sa asigure structura unitara a companiei
Privatizarea SNP Petrom trebuie sa asigure mentinerea unei structuri unitare a companiei, care sa permita in continuare ca societatea sa fie principalul platitor la bugetul de stat, potrivit lui Adrian Nastase, primul ministru al Romaniei.
"Este important sa vedem cum putem asigura importanta pe termen lung a Petrom in cadrul economiei romanesti. Nu ne intereseaza doar sa vindem, nu vrem sa vina cineva sa dezmembreze Petrom, sa opreasca doar exploatarea sau sa retina productia. Ne intereseaza sa mentinem Petrom ca principalul contributor la bugetul de stat si, in acelasi timp, sa ii asiguram functionalitatea in cadrul economiei romanesti", a spus Nastase, in deschiderea celei de-a doua conferinte internationale Black Sea Energy Summit.
"Cele 15 scrisori de intentie reprezinta o baza suficient de larga pentru a trata concurential si sper ca va fi eficient acest proces de privatizare", a spus Adrian Nastase.
Cele 15 scrisori au fost depuse de OMV (Austria), ENI (Italia), MOL (Ungaria), consortiul ruso- britanic TNK - BP, PKN Orlen (Polonia), Gazprom (Rusia), Hellenic Petroleum (Grecia), Conoco Phillips (Marea Britanie), Occidental Oil & Gas Holding Corporation (SUA), consortiul format din firmele Halliburton (SUA), Regal Petroleum Plc si Tender (Romania), Alon Int. - (SUA), Glencore (Anglia), Phoenix Oil Ltd. (Cipru), Kanoooz Al Watan Oil (Arabia Saudita) si Grup Sicomiga Singleman ONG Agigea (Romania).
Potrivit anuntului de privatizare, guvernul va vinde direct 33,34% din capitalul SNP, investitorul urmand sa-si majoreze participatia la 51% din actiuni, printr-o majorare de capital. Privatizarea Petrom este prevazuta a se incheia pana pe 31 martie 2004.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO