Eveniment

Semnal de alarmă pentru execuţia bugetară: deficitul a crescut până la 2% din PIB pe primul trimestru

Semnal de alarmă pentru execuţia bugetară: deficitul a...

Autor: Iulian Anghel

29.04.2024, 00:07 155

Oamenii politici români, mai ales liberalii, s-au plâns mereu că UE nu-i lasă să cheltuiască din împrumuturi pentru dezvoltare (celebra interdicţie a deficitului de peste 3% din PIB), în vreme ce Vestul s-ar fi dezvoltat chiar prin împrumuturi. Acum România a ajuns la o da­torie publică egală cu 50% din PIB-ul său, iar dezvoltarea se vede doar în satele în care au intrat bani de la UE.

La trei luni din an, deficitul bugetar (care, inevitabil, se adaugă datoriei publice) a sărit de 2% din PIB, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimul deceniu.

Pare ceva enorm, dar acum depinde şi din ce perspectivă sunt privite lucrurile. Din perspectiva celor care văd dezvoltarea prin datorie sau a celor care cred că austeritatea este singura soluţie.

Este adevărat că cheltuielile de personal au crescut cu 19,6% an/an în T1 (plus 6 mld. lei). Dar au scăzut cheltuielile cu dobânzile cu 22,3% (1,5 mld. lei). Subven­ţiile au scăzut cu 22,3% (1,1 mld. lei). Au crescut, în schimb, cu 639% (4 mld. lei, adică 800 mil. euro) cheltu­ielile pentru proiecte din fonduri europene neram­bursabile. Fonduri care se fac venituri la buget, deci trebuie incluse în cheltuieli. Au crescut cu 162% chel­tuielile din banii veniţi prin PNRR, 1,2 mld. lei în total.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO