Eveniment

Seres trimite in Guvern doua variante de vanzare a actiunilor Petrom catre salariati

04.04.2006, 00:00 62

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a trimis Guvernului un memorandum privind vanzarea pachetului de 8% catre salariatii Petrom, in care propune atat vanzarea directa catre angajati, cat si prin intermediul Asociatiei Salariatilor, a declarat Codrut Seres, ministrul de resort, citat de Mediafax.

Vanzarea pachetului de actiuni catre salariatii Petrom este una dintre cele mai mari afaceri din acest an de pe piata romaneasca.

"Memorandumul privind vanzarea celor 8% din Petrom a fost depus, saptamana trecuta, la Secretariatul General al Guvernului, si propune doua variante", a spus Seres, la o conferinta pe tema energiei in zona Marii Negre.

El a precizat ca in aceasta categorie intra personalul care a fost angajat cu carte de munca la Petrom intre momentul infiintarii companiei (n.r. - 1997) si privatizare (n.r. - 2004), iar achizitia actiunilor va putea fi facuta si prin delegare.

Seres afirma ca spera ca memorandumul privind vanzarea actiunilor Petrom catre salariati sa fie luat in discutie in sedinta de guvern din aceasta saptamana.

In prima varianta, se prevede reglementarea printr-o hotarare de guvern a vanzarii actiunilor direct si strict catre salariati.

A doua varianta prevede vanzarea prin intermediul Asociatiei Salariatilor din Petrom.

Presedintele Asociatiei Salariatilor este Liviu Luca, liderul Federatiei Sindicatelor Libere Independente din Petrom.

"Sa le vanda catre angajati, nu conteaza cum. Eu nu am sustinut niciodata ca vanzarea sa se produca numai prin asociatie", a comentat pentru ZF Liviu Luca.

In vara anului 2005, Guvernul a respins o propunere a MEC potrivit careia actiunile urmau sa fie vandute Asociatiei Salariatilor.

La inceputul lunii februarie a acestui an, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca a cerut ministerelor Justitiei si Finantelor sa faca propuneri pentru ca pachetul de 8% sa fie vandut direct salariatilor.

Angajatii au dreptul prin lege sa cumpere pana la 8% din actiunile companiei petroliere la acelasi pret pe care austriecii de la OMV l-au platit prin contractul de privatizare, adica de 5,25 eurocenti pe actiune, ceea ce inseamna ca pretul de achizitie se va ridica la 235 mil. euro.

Pe Bursa, valoarea pachetului de 8% este de 734 mil. euro, la ultimul pret de 0,575 lei pe actiune.

Banca de investitii Credit Suisse First Boston vrea sa finanteze operatiunea achizitiei de actiuni Petrom de catre angajati, fiind interesata chiar de o eventuala preluare a acestei participatii, spun surse de pe piata.

Petrom avea la finele lui 2005 aproximativ 43.000 de angajati, cu circa 7.000 mai putin fata de anul anterior.

Referitor la publicarea contractului de privatizare al Petrom, Seres a spus ca acesta ar putea fi prezentat public in perioada urmatoare, cu exceptia planului de afaceri, care va ramane confidential.

El a precizat ca OMV se va pronunta saptamana viitoare asupra prezentarii contractului.

Werner Schinhan, directorul general adjunct al Petrom, afirma in urma cu doua saptamani, ca prezentarea contractului nu prezinta "o problema deosebita pentru OMV", dar ca o asemenea masura ar trebui sa vizeze toate contractele de privatizare.

Petrom a realizat un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 miliarde euro. Petrom este detinuta de catre grupul austriac OMV, care are un pachet de 51,01, Ministerul Economiei si Comertului - 30,86%, Fondul Proprietatea - 9,9%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,03%, Fondul Proprietatea are 9,9% din actiuni, restul titlurilor fiind tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti, fiind in posesia actionarilor minoritari.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO