Eveniment

SIF Transilvania, prea multe actiuni la Comcereal

27.03.2006, 00:00 39

SIF Transilvania ar putea fi obligata sa deruleze o oferta publica de preluare a societatii Comcereal Constanta sau sa vanda din actiunile detinute in cadrul acesteia. In urma unor tranzactii recente, SIF a ajuns sa controleze 41,4% din actiunile Comcereal, capitalul acesteia fiind impartit totusi in actiuni comune si preferentiale, ultimele neavand drept de vot.

Conform legii pietei de capital, investitorul care depaseste pragul de 33% din drepturile de vot asupra unei societati trebuie sa faca o oferta publica de preluare pentru restul titlurilor pe care nu le detine sau sa vanda pentru a-si reduce participatia sub acel nivel. Societatea de investitii financiare detine ambele clase de titluri in cadrul Comcereal, SIF depasind si pragul de 33% din drepturile de vot ale Comcereal daca actiunile cu drept de vot ale societatii se impart la numarul total de titluri cu drept de vot ale Comcereal.

SIF Transilvania detine in cadrul companiei de depozitare a cerealelor 0,669 mil. actiuni cu drept de vot si alte 0,307 mil. titluri preferentiale cu dividend prioritar, dar fara drept de vot. In acelasi timp, Comcereal are un numar total de actiuni de 2,36 mil. titluri din care circa 1,95 milioane sunt actiuni cu drept de vot. Actiunile cu drept de vot pe care le detine SIF Transilvania raportate la numarul total de titluri ale Com-cereal reprezinta aproximativ 28,3%.

"Noi am trimis catre CNVM la ce numar de actiuni am ajuns in urma tranzactiilor recente. Daca CNVM ne va spune ca am depasit 33% din drepturile de vot, vom vinde pentru a cobori sub acel prag, deoarece nu intentionam sa facem o oferta publica de preluare", a precizat Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.

Brokerii spun ca situatia SIF la Comcereal depinde de faptul daca actiunile companiei de depozitare a cerealelor sunt inregistrate la CNVM separat pe cele doua clase de titluri.

Conducerea SIF a precizat ca a mai cumparat actiuni in cadrul acestei companii datorita potentialului de crestere pe care il are societatea. Comcereal nu are un actionar majoritar, principalii actionari fiind SIF Transilvania, alaturi de Bank Austria Creditanstalt, cu 24,6% din titluri. Actiunile Comcereal sunt listate pe RASDAQ, capitalizarea bursiera fiind de 11,76 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO