Eveniment

Site-ul BRD a invatat sa calculeze DAE

13.01.2005, 00:00 22



BRD Groupe Societe Generale a adaugat la simulatorul de credite dipsonibil pe site-ul propriu o aplicatie care permite afisarea dobanzii anuale efective (DAE). Astfel, daca folosesc optiunea de tiparire a graficului de rambursare, cei intereasi de un credit vor avea afisat si nivelul DAE. Ulterior, nivelul DAE va fi afisat direct an format electronic. BRD - SocGen este prima banca din sistem care introduce aceasta optiune pe site-ul propriu de la intrarea in vigoarea a legii 289.



Legea privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum impune bancilor si comerciantilor afisarea "in mod clar si inteligibil", asa-numitei "dobanzi anuale efective" - DAE, reprezentand costul total al creditului la consumator, exprimat in procent anual din valoarea creditului total acordat. De fapt, este vorba de o dobanda care tine cont de toti parametrii unui credit, respectiv de toate costurile asociate: dobanda anuala nominala, costul asigurarii, comisionul de analiza a dosarului de credit. Aceasta dobanda anuala efectiva trebuie prezentata in toate ofertele de credit de consum. Bancherii spun insa ca metoda de calcul al DAE este complexa, tinand cont de multI factori, inclusiv varsta solicitantului. Astfel, calculul exact al DAE nu se poate realiza decat individual pentru fiecare client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO