Eveniment

Soc: ING a modificat estimarea privind scaderea economiei, de la 3,5% la 7,1%

11.06.2009, 20:58 24

ING Bank Romania a modificat estimarea privind scaderea PIB in 2009, la 7,1%, fata de nivelul de 3,5% anticipat in luna ianuarie, acuzand deteriorarea peste asteptari a indicatorilor macroeconomici, se arata intr-un raport al bancii.
„Datele prezentate in aceasta saptamana pentru luna aprilie au fost, in general, mai negative decat ne asteptam: sectorul constructiilor a scazut cu 13,7%, productia industriala cu aproape 10%, iar retailul cu 10,3%. Cu exceptia industriei, ceilalti indicatori au consemnat deteriorarea performantelor comparativ cu primul trimestru, ceea ce indica o noua contractare la nivelul celui de-al doilea trimestru. Activitatea de creditare a continuat sa se restranga in luna aprilie, iar perspectivele sunt sumbre si in acest plan", se arata in raportul ING. Totodata, ING avertizeaza ca performantele economiei s-ar putea plasa in acest an chiar sub estimarea de -7,1%, depinzand in mare masura de rezultatele din domeniul agriculturii.
„Un an agricol extrem de slab ar putea impinge scaderea anuala a PIB la peste 10% in trimestrul al treilea din 2009 si ar putea conduce la presiuni inflationiste foarte puternice incepand din luna august", se arata in raport. Banca anticipeaza ca economia va incepe din nou sa creasca, in termeni anuali, incepand din trimestrul al treilea al anului viitor, iar PIB va inregistra o evolutie pozitiva comparativ cu trimestrul anterior nu mai devreme de ultimele trei luni ale anului curent.
ING Bank Romania a modificat prognoza privind inflatia si estimeaza o rata anuala medie a cresterii preturilor de 6,3% pentru finele lui 2009, fata de nivelul de 7,1% anticipat anterior, se arata intr-un raport al bancii. Analistii ING anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va atinge minimul anului, de 5,3%, in luna iulie. „Previzionam, in continuare, reversul procesului de dezinflatie in luna august, din cauza unor elemente precum evolutia preturilor petrolului, un an agricol slab sau o noua depreciere a leului", se arata in raport. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an se plaseaza la 3,5% plus/minus un punct procentual. Comisia Europeana anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 5,8% in Romania in 2009.
Rata anuala a inflatiei din fiecare trimestru este un criteriu de performanta in acordul de finantare incheiat cu FMI, iar depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de masuri, ca obligatie de continuare a programului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO