Eveniment

Solicitare de lichidare a rafinariei Darmanesti

12.11.2003, 00:00 19

Administratorul judiciar al Rafinariei Darmanesti a aratat, intr-un raport preliminar de activitate prezentat, luni, la Tribunalul Bacau, ca nu exista persoane vinovate de falimentul societatii si a cerut lichidarea ei pe motiv ca nu mai poate intra in reorganizare judiciara.
Marilena Slab, avocatul SNP Petrom, principalul creditor al rafinariei, cu o creanta de 5.100 miliarde de lei, i-a cerut lui Alexandru Tabarcea, administratorul judiciar al Rafinariei Darmanesti, sa numeasca persoanele responsabile de aceasta situatie.
"Nu este nimeni vinovat. Nu am gasit persoane vinovate in conducerea rafinariei. De vina este sistemul prin care trecem si economia. Rafinaria se aproviziona cu materie prima foarte scumpa, avea salarii mari de platit si vindea sub pretul de productie", a spus Tabarcea.
Tabarcea a mai spus, in instanta, ca in momentul in care a preluat mandatul salariul mediu in rafinarie era de 8,7 milioane de lei, salariul directorului general cifrindu-se la 130 de milioane de lei, si ca una dintre primele masuri pe care le-a luat a fost reducerea cu 75 la suta a salariilor celor 300 de angajati.
Alexandru Tabarcea a fost numit administrator judiciar la Rafinaria Darmanesti in 27 octombrie, avind ca sarcina sa numeasca vinovatii pentru starea in care se afla societatea. In raportul prezentat insa in instanta el a aratat ca starea de insolvabilitate a rafinariei dateaza din 1998, adica inainte de privatizare, care a fost facuta in 21 decembrie 1999, cind firma Imperial Oil, condusa de Corneliu Iacobov, a  preluat 70 % din actiunile detinute de stat pentru zece miliarde lei.
Patrimoniul rafinariei este de 1.000 de miliarde de lei, in timp ce datoriile totalizeaza 10.000 miliarde lei. In aceste conditii, daca se aplica procedura de lichidare, creditorii ar recupera 19% din valoarea creantelor.
Raportul final al administratorului va fi prezentat la15 decembrie. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO