Eveniment

Soros: Pensiile private, un lucru bun pentru voi, nu si pentru America

07.06.2005, 19:37 17

Miliardarul american George Soros crede ca trecerea sistemului de pensii din domeniul public in domeniul privat este un lucru bun pentru Romånia, chiar daca nu a sustinut reformele presedintelui american George W. Bush privind cresterea rolului sistemului privat in SUA.

a??Cred ca in cazul Romåniei avantajele trecerii la sistemul privat de pensii depasesc dezavantajele. In SUA nu am sustinut ideea privatizarii sistemului de pensii, dar in Romånia aceasta miscare va ajuta dezvoltarea pietelor financiarea??, a declarat Soros.

El a vizitat Romånia in ultimele trei zile, dar nu pentru afaceri ci pentru a promova un proiect interguvernamental din care isi propune solutionarea problemelor cetatenilor de etnie roma din Europa Centrala si de Sud-Est. Miliardarul american a declarat ca detine investitii in Romånia prin intermediul unui fond destinat Europei Centrale si de Est in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro reprezinta bani imprumutati. a??Managerii fondului strång in prezent un alt fond in care probabil voi investi si eua??, a spus el. Soros nu si-a amintit insa numele societatii care administreaza fondul.

El crede ca o data cu liberalizarea contului de capital in Romånia a insemnat intrari de bani pe piata romåneasca, dar cea mai mare parte a acestora au avut scop speculativ.

a??Cred ca au existat intrari importante de capitaluri in ultima vreme in Romånia, Din pacate cea mai mare parte sunt bani fierbinti (capitaluri speculative - n. red.), astfel ca efectele asupra economiei au fost extrem de redusea??, a declarat el. Soros s-a retras din afaceri, miliardele de dolari pe care le detine fiind administrati de societati specializate.

Soros si-a construit cea mai mare parte a averii pe seama speculatiilor de pe piata valutara. Intrebat despre evolutia viitoare a cursului euro-dolar el, a evitat raspunsul. a??Stiu cum va fi cursul euro-dolar peste un an, dar nu vreau sa va spuna??, a glumit miliardarul american. Unele din declaratiile lui Soros din ultimii ani au influentat evolutia cursurilor valutare internationale, unii dintre speculatori mizånd pe previziunile facute de Soros.

El nu crede ca Italia va putea sa renunte la moneda unica europeana si sa treaca inapoi la lira asa cum a propus saptamåna trecuta ministrul italian al muncii Roberto Maroni.

a??Renuntatea la euro ar fi sinucidere curata. Italia are un deficit bugetar enorm pe care trebuie sa il finanteze. Renuntarea la euro ar insemna ca italienii va trebui sa plateasca dobånzi mult mai mari la datoria publicaa??, a explicat Soros. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO