Eveniment

Spaniolii investesc in agricultura

22.08.2003, 00:00 70



Pretul scazut al pamantului si posibilitatea de a atrage fonduri nerambursabile prin programele europene determina din ce in ce mai multe companii straine sa investeasca in agricultura romaneasca.



Dupa ce a investit aproximativ doua milioane de euro in productia vegetala si zootehnie, firma cu capital spaniol Bardeau Holding din Timisoara a anuntat ca isi va extinde activitatea prin infiintarea unor unitati de procesare.



Cele doua milioane de euro au fost destinate atat achizitionarii de terenuri agricole si utilaje de exploatare a acestora, cat si refacerii unor constructii zootehnice si popularea cu animale.



"In acest an a fost obtinuta prima recolta de cereale, care va asigura hrana animalelor. Surplusul va fi valorificat pe piata interna", spun oficialii companiei, citati de Mediafax.



Ferma detine 14 ferme de animale, doar o parte fiind populate. Efectivele actuale se ridica la 3.000 de oi si 250 de vaci, urmand ca numarul acestora sa creasca in urmatorii ani la 5.000, respectiv 2.500 de capete.



Compania si-a propus ca anul viitor sa construiasca o fabrica de prelucrare a laptelui, care sa valorifice productia obtinuta in ferme. Unitatea va produce diverse sortimente de branzeturi si cascaval, care vor fi livrate pe piata interna. Investitia in valoare de aproximativ un milion de euro ar urma sa fie asigurata din surse proprii, dar si prin intermediul unor programe de finantare internationale.



Bardeau detine circa 18.000 de hectare de teren din care 13.500 de hectare in proprietate proprie in judetele Arad, Timis si Caras - Severin. Principalele culturi infiintate in acest an sunt cele de grau, orz, floarea soarelui, porumb si mazare furajera.



De asemenea, pentru valorificarea productiei proprii de floarea soarelui, este posibila construirea unei fabrici de rafinare. Firma mai detine o fabrica de nutreturi combinate si o baza de receptie a cerealelor la Gradinari - judetul Caras-Severin, unde urmeaza sa fie amplasat un uscator de cereale. Investitia finantata printr-un program SAPARD s-a ridicat la peste 300.000 de euro.



Banatul este una dintre zonele care a atras cei mai multi investitori straini, in special italieni si spanioli. Ei au cumparat, la preturi derizorii, mii de hectare de la taranii din Timis (la Remetea Mare, Giarmata, Deta, Jimbolia, Carpinis, Jamu Mare si Iecea). Paco Magnani este unul dintre cei mai puternici investitori straini din vestul tarii. El a deschis in '95 firma agricola Erremme Agro Ferma la Jamu Mare, iar din '96 a inceput sa cumpere teren agricol de la tarani. "Spre deosebire de Italia, unde un hectar se vinde intre 15.000 si 30.000 de dolari, Romania este paradisul investitorilor straini. Cele aproape 1.000 de hectare pe care le detin le-am achizitionat in medie cu 250 de dolari, aici intrand si toate taxele aferente", spune investitorul italian.



Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Guglielmo Frinzi, declara recent ca Genagricola, societate membra a grupului italian Generali, a achizitionat 20.000 de hectare de teren agricol in zona Timisoara si intentioneaza sa cumpere cateva mii de hectare de teren pentru viticultura in judetul Caras-Severin. "Din ce am auzit, in judetul Timis nu mai exista terenuri mari disponibile, ma refer la suprafete cuprinse intre 100 si 1.000 de hectare, astfel ca investitorii italieni se indreapta catre zona Caras Severin. Zonele din vestul tarii sunt preferate pentru ca sunt mai aproape de Italia, iar timpul de transport este mai redus", a afirmat Frinzi. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO