Eveniment

Spatiile industriale din Bucuresti, foarte scumpe

20.05.2003, 00:00 12

Bucurestiul ocupa locul 29 intr-un clasament realizat in functie de costurile totale platite de firme pentru spatiile industriale, cu circa 72 de euro pentru un metru patrat, pe primul loc fiind regiunea din jurul aeroportului londonez Heathrow, cu 137 de euro pe metru patrat.
Studiul a fost realizat de catre firmele Cushman&Wakefield si Royal LePage Commercial si vizeaza toate costurile pe care o companie le suporta pentru a ocupa un spatiu industrial.
Anul trecut, capitala Romaniei se situa pe pozitia 18 in ierarhie. Bucurestiul devanseaza alte orase cum ar fi Roma si Milano, unde costurile se ridica la circa 64,8 euro pe metru patrat, Bruxelles - 55,8 euro si Viena 53,57 euro.
De asemenea costurile pentru spatiile industriale din Bucuresti sunt mai ridicate decat in capitalele altor state in tranzitie. De exemplu, cheltuielile sunt de circa 62 de euro pe metru patrat in Budapesta si Varsovia si de 60 de euro in Praga. In Istanbul, costurile sunt la jumatate fata de cele din Bucuresti.
Pe locul al doilea in ierarhie se situeaza metropola americana San Francisco, unde costurile se ridica la aproximativ 185 de dolari pe metru patrat. Pozitia a treia este ocupata de Moscova, cu 145,8 euro pe metru patrat.
Potrivit autorilor studiului, chiriile pentru spatii industriale nu au inregistrat scaderi in ultima perioada decat in jumatate din regiunile analizate, in ciuda declinului economiei mondiale.
In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, chiriile au inregistrat o crestere medie de 20%, in conditiile in care zona devine din ce in ce mai atractiva pentru producatori industriali si transportatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO