Eveniment

Statistic, numarul de turisti straini stagneaza

30.06.2005, 19:51 26

Pe primul trimestru al acestui an, numarul de vizitatori straini in Romania a fost de aproape 1,1 milioane de persoane, in crestere cu 0,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

"Sosirile turistilor rezidenti in state membre ale Uniunii Europene reprezinta 51,6% din totalul sosirilor", spun reprezentantii ANT.

Potrivit acestora, numarul de sosiri de turisti din Uniunea Europeana a cunoscut o crestere de 11,6% fata de perioada corespunzatoare din 2004, ajungand la 565.818 sosiri.

Reprezentantii industriei turismului spun ca datele pentru primele trei luni ale anului nu sunt insa foarte relevante.

"Aceste statistici includ atat deplasarile in scop turistic, cat si persoanele care trec granita in diverse alte scopuri, printre care si cele care merg sa munceasca in strainatate. Cum fenomenul plecarilor la munca se diminueaza de la an la an, aceasta ar putea fi o explicatie pentru stagnarea de pe primul trimestru", considera Cristian Mihai Balcescu, presedintele agentiei de turism CMB Travel din Bucuresti.

Pe tari, se distanteaza Ungaria cu 355.000 de vizitatori, ceea ce reprezinta aproape doua treimi din toate sosirile din tarile Uniunii Europene.

Datele oficialilor ANT arata de asemenea ca cele mai dinamice tari, in ceea ce priveste fluxurile catre Romania, sunt Danemarca (crestere de 168% fata de 2004), Germania (70%), Austria (69%) si Marea Britanie (53%). In schimb, s-au inregistrat scaderi din partea noilor state membre ale UE cum sunt Polonia (-39%), Republica Ceha (-23%), Slovacia (-33%), Slovenia (-10%).

Si numarul de plecari ale turistilor romani in strainatate pentru primul trimestru al acestui an a scazut cu 3,9%, la 1,5 milioane de persoane. Reprezentantii agentiilor de turism spun insa ca se asteapta la un an mai bun decat 2004.

"Ne asteptam la cresterea substantiala a numarului de romani care vor cumpara pechete turistice pentru strainatate. In ceea ce priveste incoming-ul (sosirile de turisti straini in Romania - n. red.) cred ca Romania incepe sa fie tot mai tatonata de catre tour-operatorii externi", a mai afirmat Balcescu, de la CMB Travel.

In acelasi timp, potrivit ultimelor date publicate de Banca Nationala a Romaniei, dintre toate capitolele din balanta de plati a Romaniei, numai turismul si transferurile curente au inregistrau excedente la sfarsitul lunii aprile.

Astfel, pe primele patru luni, turismul contribuie la atenuarea dezechilibrului balantei de plati cu 20 mil. euro. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO