Eveniment

Statul are nevoie de 10 miliarde de euro anul viitor pentru buget

10.12.2009, 23:10 20

Barclays Capital, una dintre cele mai mari banci de investitiibritanice, estimeaza depasirea tintei de deficit bugetar atat inacest an, cat si in 2010, cu aproximativ un punct procentual,prognozand un necesar de finantare de circa 10 mld. euro pentruanul viitor.

"Daca programul cu FMI continua, Romania se poate astepta lasuport extern de 9 mld. euro in 2010, mai mult decat suficientpentru a acoperi deficitul de cont curent si a acumula rezervesuplimentare. Guvernul va avea nevoie de circa 10 miliarde de euroin 2010 pentru finantarea deficitului bugetar. Mai mult de jumatatedin finantarile externe vor merge direct la buget", se mentioneazaintr-un raport al bancii.

In viziunea analistilor britanici, deficitul bugetar ar puteaajunge la 8% in acest an, peste nivelul negociat cu FMI la 7,3% dinPIB, in timp ce pentru anul viitor dezechilibrul fiscal esteestimat la 7% din PIB, comparativ cu un nivel agreat de 5,9% dinPIB.

"Romania are nevoie de un Guvern puternic pentru a pune politicafiscala pe fundamente sanatoase. Problema esentiala este casalariile si pensiile sunt prea mari, iar impozitele sunt preareduse."

Estimarile pozitive sunt legate de cursul de schimb si crestereaeconomica.

Desi de la Bucuresti perspectivele de apreciere a leului nu suntatat de clare, avand in vedere incertitudinile politice, Barclaysestimeaza aprecierea cursului la 4,1 lei/euro anul viitor.

Si in ceea ce priveste cresterea economiei, prognozele suntoptimiste, Barclays anticipand un avans al PIB de aproape 2% in2010, in ipoteza reactivarii acordului cu FMI.

Ponderea datoriei publice in PIB este estimata la 35% pentruanul viitor, in crestere fata de 13,6% din PIB in 2008 si 30% dinPIB in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO