Eveniment

Statul s-a împrumutat ieri la cel mai mic cost din istorie

Statul s-a împrumutat ieri la cel mai mic cost din istorie

Cristian Sporiş (35 ani), noul şef al Trezoreriei

Autor: Claudia Medrega

28.02.2012, 00:07 1913

Ministerul Finanţelor a vândut ieri titluri de stat cu scadenţa la şase luni la un randament mediu de 5,22%, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani şi sub dobânda-cheie a BNR.

Trezoreria, care tocmai a fost preluată de două zile de Cristian Sporiş, 35 de ani, fostul trezorier al Raiffeisen Bank, a vândut certificate de 500 mil. lei. Băncile au subscris titluri de 2,6 mld. lei, dar nivelul atras de Finanţe coincide cu programul.

Respectarea sumelor indicate prin prospectele de emisiune este unul dintre sfaturile bancherilor pentru noul şef al Trezoreriei, alături de un calendar clar al emisiunilor pe întreg anul şi scadenţe mai mari la titlurile de stat.

Din toamna anului trecut Ministerul Finanţelor presează continuu pe scăderea dobânzilor, beneficiind şi de "ajutorul" BNR care a operat o reducere succesivă a ratei de politică monetară în fiecare şedinţă din ultimele trei, până la 5,5%, şi a operat injecţii de lichiditate prin opera­ţiuni repo care au însumat circa 30 mld. lei numai anul acesta.

Şeful Trezoreriei trebuie să găsească în acest an peste 50 mld. lei şi 1,5 mld. euro pentru a finanţa deficitul şi a refinanţa datoria publică. Necesarul de finanţare include aproximativ 11 mld. lei în contul deficitului bugetar care ar urma să fie ajustat semnificativ, la 1,9% din PIB. În plus, în mai 2012 ajunge la scadenţă un împrumut de 700 mil. euro contractat de pe pieţele internaţionale în 2002, dar şi o emisiune de titluri pe piaţa internă, denominată în euro, în sumă de 793,8 mil. euro.

Statisticile BNR, disponibile din aprilie 2005, arată că cel mai scăzut randament mediu de până acum, de 5,74%, a fost plătit de Ministerul Finanţelor în aprilie 2010.

Cu toate că statul a acumulat deja rezerve de lichiditate importante, continuă să profite de conjunctura scăderii rapide a dobânzilor pentru a lua bani din piaţă, acţiune care ajunge să reducă motivaţia băncilor de a-şi asuma riscuri prin acordarea de credite în lei clienţilor privaţi.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna februarie şapte licitaţii prin care intenţiona să atragă 5 mld. lei. Însă programul lunar a fost depăşit, Trezoreria împrumutând peste 8 mld. lei.

De la începutul anului, Trezoreria a împrumutat peste 18 mld. lei, în timp ce programul anunţat pentru primul trimestru a fost de 14-16 mld. lei. În plus, Finanţele au împrumutat în ianuarie 1,5 mld. dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani.

Ministerul Finanţelor a fost clientul favorit al băncilor pe tot parcursul crizei, în detrimentul sectorului privat.

Pentru Ministerul Finanţelor este foarte importantă lungirea scadenţelor la datoria publică pentru a evita acumularea unor vârfuri de plată periculoase din cauza rostogolirii succesive de datorii pe termen scurt.

După o serie lungă de licitaţii la care Finanţele au reuşit să împrumute sume mult mai mari decât cele programate şi la dobânzi în scădere constantă, bondurile pe 15 ani lansate recent nu şi-au găsit cerere la preţul dorit de Trezoreria statului cu toate că teoretic suma de 300 mil. lei ar fi putut fi absorbită fără probleme de administratorii fondurilor de pensii, având în vedere că activele acestora se ridică la circa 7,2 mld. lei. Emisiunea s-a împotmolit la nivelul preţului, statul refuzând randamente mai mari de 7%.

Ponderea dobânzilor în totalul cheltuielilor bugetare a sărit de la 3,4% în ianuarie 2011 la 4,4%. Astfel, devine dificil de soluţionat conflictul dintre nevoia de lungire a maturităţii titlurilor de stat şi efortul de reducere a costului cu dobânzile.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO