Eveniment

Statul vinde si pachetul detinut la RomTelecom

06.01.2006, 20:29 26

Statul a incasat de la operatorul elen de telecomunicatii OTE aproape 950 de milioane de dolari din vanzarea a 54% din RomTelecom, tranzactia fiind realizata in doua etape. Urmeaza sa vanda si ultimul pachet - 46%.

Prima, derulata in 1998, a constat in vanzarea unui pachet de 35% din actiunile operatorului de telefonie fixa catre OTE pentru 675 de milioane de dolari.

Acordul initial a oferit companiei grecesti dreptul de uzufruct asupra a 16% din actiunile RomTelecom, precum si dreptul de preemtiune asupra unui numar suficient de actiuni care sa asigure un total de 51% din actiunile RomTelecom.

La inceputul lui 2003, OTE si-a majorat participatia la RomTelecom la 54,01%, operatiune in urma careia statul roman a incasat alte 273 mil. $.

In aceste conditii, statul mai detine 45,99% din actiunile RomTelecom. Jumatate din suma obtinuta va fi alocata pentru constituirea Fondului Proprietatea destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura.

La un an de la preluarea controlului asupra RomTelecom, operatorul grec a inceput sa deruleze o strategie pentru reducerea cheltuielilor totale bazata in principal pe reducerea numarului de angajati.

Potrivit oficialilor firmei, in 2004 personalul s-a redus cu 6.000 de angajati, iar anul trecut alti 3.000 de angajati au parasit compania. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, RomTelecom avea 14.720 de angajati, cu 20,1% sub nivelul raportat in perioada similara a anului 2004.

Managementul companiei estimeaza ca procesul va continua si in acest an, dar ritmul in care va fi disponibilizat personalul va fi mai scazut decat in ultimii ani.

In primele noua luni ale anului trecut, profitul RomTelecom a crescut cu 280%, pana la 212,9 milioane de euro, in conditiile in care veniturile operationale au urcat in aceeasi perioada cu 11,7%, pana la 690,7 mil. $.

Unul din principalele motive ale rezultatelor in crestere este scoaterea din balanta financiara a rezultatelor fostei divizii de telefonie mobila a RomTelecom, Cosmorom si a datoriilor acumulate de aceasta, conform oficialilor OTE. In iulie anul trecut, Cosmorom a fost preluata in proportie de 70% de CosmOte, divizia de telefonie mobila a OTE. Incepand cu trimestrul trei, rezultatele CosmoRom (devenit intre timp Cosmote Romania) au inceput sa fie consolidate in cele ale OTE.

Trecerea RomTelecom in totalitate in proprietate privata face parte din lista celor mai importante privatizari pe care statul le mai are de derulat. Anul acesta mai este programata si privatizarea CEC, singura institutie bancara care a mai ramas in proprietatea statului. Vanzarea CEC se preconizeaza ca va fi finalizata in aceasta primavara pentru un pret estimativ de 500 de milioane de euro. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO