Eveniment

Ştiri ZF

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

02.03.2014, 19:42 42

Guvernul a introdus o nouă derogare de la legea care reglementează modul de folosire a Fondului de rezervă bugetară şi a decis că, pe tot parcursul acestui an, va avea dreptul să transfere bani din acest fond către autorităţi locale, pentru arierate şi cheltuieli urgente, bani repartizaţi de Dragnea. Legea finanţelor publice locale stabileşte că Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Sumele care trebuie restituite de stat, conform hotărârilor judecătoreşti, reprezentând taxa auto, dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi alte sume, devenite executorii până la 31 decembrie 2015, vor fi plătite doar într-un interval de cinci ani, cu plata anuală a numai 20% din valoare. Modalitatea de plată a fost stabilită de guvern prin ordonanţă de urgenţă. „Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stablite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora“, este decizia guvernului.

Ministerul Finanţelor va acorda CFR Călători un împrumut din Trezorerie de 579 milioane lei, cu termen de rambursare 27 noiembrie, pentru plata restanţelor la CFR S.A. consemnate la finele anului trecut, operatorii feroviari de transport călători urmând să primească şi carburanţi din rezerva de stat. Decizia a fost luată de guvern prin ordonanţă de urgenţă. Carburanţii vor fi acordaţi în contul compensaţiei serviciilor publice sociale pentru transportul public feroviar de călători.

Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs, guvernul hotărând să oprească această practică, denumită „vânzare cu prime“, pentru încasări mai mari, decizie ce confirmă informaţiile Mediafax. Decizia a fost luată de guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică actualul Cod fiscal. Ordonanţa prevede că, prin derogare de la prevederile ordonanţei privind comercializarea produselor, vânzările cu prime către consumator nu se aplică pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole prevăzute la articolul 206, alineat 61, din Codul fiscal. Produsele menţionate la acest articol sunt băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare şi alcool etilic, şi tutunul prelucrat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO