Eveniment

Strainii au proiecte de investitii de peste 500 mil. euro

30.04.2009, 19:48 23

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) consiliaza in prezent patru proiecte de investitii pentru productia de echipamente fotovoltaice, in valoare totala de 445 de milioane de euro, care ar putea crea 1.650 de locuri de munca in viitoarele unitati de productie.

„Investitiile in sectorul productiei de energie regenerabila reprezinta mai mult de 70% din totalul proiectelor de investitii asistate in prezent de agentie", a declarat pentru ZF Sorin Vasilescu, director in cadrul ARIS.
Pe plan local exista un numar redus de producatori de panouri solare fotovoltaice utilizate pentru conversia energiei solare in energie electrica.
Singurul producator autohton de panouri fotovoltaice este compania DGM Solarsystems din Olt. O investitie similara, in valoare de 10 milioane de euro, a fost anuntata recent de companie Bardelli Group, fabrica urmand sa fie construita in judetul Prahova.
Reprezentantii ARIS nu au mentionat viitoarele locatii ale celor patru proiecte in valoare de 445 de milioane de euro.
Tot in sectorul energiilor regenerabile ARIS consiliaza un proiect de investitii in turbine eoliene, in valoare de 79 de milioane de euro, ce urmeaza sa fie construit de o companie portugheza in Dobrogea.
Singurele companii portugheze care au pana in prezent proiecte de investitii in acest sector sunt Martifer Eviva Energy si Energias de Portugal.
Oficialul ARIS spune ca in continuare sectorul auto este cel care atrage cele mai multe proiecte si investitii.
In prezent agentia consiliaza 12 companii ale caror proiecte presupun investitii insumate de 719 milioane de euro.
Sectorul auto a atras in primele doua luni ale anului cele mai mari investitii straine, astfel incat din cele 1.374 de milioane de euro atrase circa 346 de milioane au reprezentat majorari de capital realizate de companile Ford Romania, Schaeffler Romania, Pirelli Tyres Romania, Delphi Packard si TRW Automotive Systems.
Pentru primele doua luni ale acestui an Banca Nationala a Romaniei a raportat investitii straine directe de 1,37 miliarde de euro, in crestere cu 38% fata de perioada similara din 2008, cand au fost inregistrate investitii de 995 de milioane de euro.
Autoritatile estimeaza ca investitiile straine directe se vor injumatati in acest an, de la peste 9 miliarde de euro in 2008 la 4,7 miliarde de euro, in conditiile crizei financiare mondiale, dar vor urca la 5,4 miliarde de euro in 2010.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO