Eveniment

Strainii vad tot mai bine situatia economica a Romaniei

15.06.2007, 19:13 45

Bancile straine si analistii internationali si-au imbunatatit continuu in ultimele sase luni estimarile privind situatia economica din Romania, releva sondajul periodic realizat de Consensus Economics.
Estimarile strainilor privind cresterea economica pe 2007 a Romaniei, de exemplu, s-au imbunatatit de la o medie de 5,9% (formulata la finele anului trecut) la 6,1% (acum 4 luni), la 6,2% (acum 2 luni) si 6,3% in prezent, conform datelor Consensus Economics, pe baza raspunsurilor oferite de 11 banci si institutii internationale. In prezent, cei mai optimisti privind cresterea economica a Romaniei pe acest an sunt americanii de la institutul american de cercetare Global Insight, cu o estimare de 7,2% (fata de prognoza oficiala a Romaniei de 6,5%). Conform mediei estimarilor, cresterea economica de 6,3% s-ar baza pe o crestere a consumului de 10,1%, o crestere a investitiilor din economie de 13,3% si a productiei industriale de 6,3%.
In acelasi timp, estimarile privind inflatia s-au imbunatatit si mai mult. Fata de o estimare medie de 5,6% la finele anului trecut, analistii straini cred acum ca inflatia medie de anul acesta va fi de 4,2%, foarte apropiata de prognoza oficiala a Romaniei (4%).
In acelasi timp insa, analistii straini se asteapta ca deficitul comercial (export-import) si cel de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din tara) sa creasca peste estimarile initiale. Opiniile lor privind evolutia deficitelor externe s-au inrautatit continuu in ultimele sase luni.
In primul trimestru al acestui an, evolutia economica a fost sub asteptari, pe fondul unor deficite externe tot mai mari. Cresterea economica a fost de 6% (fata de 7,7% in 2006), cresterea deficitului comercial a fost de 72% (fata de 45% anul trecut), iar cresterea deficitului de cont curent a fost de 125% (fata de 45% anul trecut).
Singurul indicator care a evoluat mai bine decat asteptarile a fost rata inflatiei, care a coborat semnificativ sub nivelul de anul trecut (4,87% inflatie anualizata in decembrie 2006), pana la un minim istoric de 3,66 in martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO