Eveniment

Tariceanu face lobby pentru atragerea investitiei de 5 mld. euro a Voestalpine

Tariceanu face lobby pentru atragerea investitiei de 5 mld. euro a Voestalpine

Premierul Calin Popescu-Tariceanu

15.05.2008, 19:29 20

Proiectul are o valoare de cinci miliarde de euro, iar, daca austriecii se vor decide in favoarea Romaniei, aceasta va fi cea mai mare investitie straina realizata pe plan local.
Reprezentantii companiei austriece au mai avut o intalnire cu oficialitatile romane la finele anului trecut pentru a purta discutii in legatura cu aceasta investitie.
Cea mai mare problema pentru autoritatile locale este gasirea unui teren care sa corespunda cerintelor investitorului. Voestalpine ar avea nevoie de 1.000 de hectare de teren, iar o posibila locatie ar fi undeva la nord de Constanta.
Austriecii au anuntat ca iau in calcul patru posibile locatii pentru constructia combinatului, respectiv Romania, Bulgaria, Ucraina si Turcia, toate cu deschidere la Marea Neagra.
Interesul pentru aceste amplasamente este explicat prin reducerea costurilor de transport, mai ales in conditiile ascensiunii pretului la carburanti pe plan international.
Analistii internationali sustin ca adevarata batalie se da intre Romania si Bulgaria si ca, in timp ce vecinii nostri incearca sa atraga investitorul prin energie ieftina, Romania mizeaza pe infrastructura si pe industria-auto, mare consumatoare de otel, care se afla acum in plina expansiune.
Printre avantajele pe cale le-ar avea Voestalpine in cazul in care ar alege sa construiasca combinatul in Romania se numara si faptul ca acestia au realizat deja investitii importante pe piata locala prin achizitia unor companii din Satu Mare si Buzau.
In plus, aici costurile salariale sunt inca destul de scazute iar costurile cu energie sunt la un nivel similar cu cel practicat in alte tari europene.
Extinderea Voestalpine pe piata est-europeana vine in contextul in care cererea la nivel mondial face ca pretul otelului sa fie intr-o continua crestere.
Mittal-Arcelor, cel mai mare producator de otel din lume, se extinde puternic prin achizitii pe plan mondial, acesta detinand importante combinate de productie a otelului si in Romania, la Galati si Hunedoara.
Dupa discutia cu reprezentantii Voestalpine, premierul urma sa plece spre M?nchen (Germania), impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri romani, pentru a se intalni cu prim-ministrul landului Bavaria, Gunther Beckstein.
Bavaria se afla pe primul loc intre landurile germane in ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale cu Romania si exporturile romanesti in Germania.
Programul premierului include o vizita la fabrica BMW precum si participarea la Forumul de afaceri romano-german pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Germania este principalul partener comercial al Romaniei, cu un volum total al schimburilor comerciale de aproape 10 mld. euro, si a treia tara in ceea ce priveste capitalul investit in Romania. Printre cei mai importanti investitori se numara E.ON (utilitati) Siemens, TMK - Resita (conducte petroliere), RWE, Continental (componente auto) sau Grupul Metro (retail).
Lista investitorilor germani de calibru ar putea fi completata de concernul Daimler care in scurt timp urmeaza sa anunte daca va construi o noua fabrica pentru productia de automobile Mercedes Benz in Romania. Producatorul auto a anuntat la finele lunii ianuarie ca intentioneaza sa construiasca o noua fabrica, fiind mentionate ca posibile amplasamente Romania si Polonia.
Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat recent ca tara noastra este "in carti" pentru amplasamentul viitoarei fabrici. Tiriac a avut o intalnire cu Dieter Zetsche, directorul general al Daimler, care i-a confirmat interesul pentru Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO