Eveniment

Taubman: Aderarea va aduce presiuni asupra IMM-urilor

01.11.2006, 19:07 12

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Nicholas Taubman, a declarat ca Romania a inregistrat progrese importante in ultimii ani, cum ar fi reducerea birocratiei la infiintarea de firme, dar trebuie adoptate mai multe masuri pentru crearea unui mediu economic mai prietenos.
El a avertizat insa ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, concurenta dintre firme va creste, astfel ca este necesara facilitarea accesului la credite pentru companiile romanesti, in special pentru IMM-uri.
"Dupa aderare vor fi presiuni importante asupra IMM-urilor. Multe dintre acestea trebuie sa aiba acces la credite ieftine. Apreciem efortul Guvernului, care incearca sa puna la dispozitie credite accesibile pentru toate entitatile. De asemenea, Executivul trebuie sa modifice anumite acte legislative pentru a crea un mediu economic mai prietenos", a afirmat oficialul american.
"Este al patrulea an consecutiv cand Romania inregistreaza un ritm semnificativ al cresterii economice, somajul a ajuns la un nivel redus, vanzarile de masini noi au crescut, iar sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a inregistrat progres. De asemenea, birocratia a fost semnificativ diminuata si, de exemplu, in 1999 era nevoie de 100 de zile pentru a inregistra o firma, iar acum e nevoie de mai putin de cinci zile", a spus Taubman. El a participat ieri la lansarea Centrului pentru Educatie Economica si Dezvoltare (CEED), infiintat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in colaborare cu Fondul pentru Asistenta Intreprinderilor Mici (SEAF) din Statele Unite ale Americii.
"Guvernul american a alocat peste 93 de milioane de dolari pentru investitii de capital si credite pentru firmele romanesti. Aceasta suma a contribuit la crearea a peste 12.000 de locuri de munca si la sprijinirea a 55.000", a precizat Taubman.
CEED ofera formare profesionala pentru intreprinzatori si directori, punand accentul pe firmele mici si mijlocii. Cursurile oferite de CEED vor fi sustinute de intreprinzatori cu experienta si vor viza instruirea in afaceri si management si oportunitati de relationare pentru dezvoltarea afacerilor.
Printre cursurile care vor fi sustinute in cadrul CEED se numara tehnici de vanzare, managementul vanzarilor, tehnici de negociere in afaceri, marketing inovator, conducere corporatista. CEED cuprinde o retea de centre antreprenoriale similare, activa in Federatia Rusa, Bulgaria si Slovenia.
Pe masura ce aceste centre se vor dezvolta, reteaua regionala CEED se va extinde si in alte tari din regiunea balcanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO