Eveniment

Taubman: Dupa Emerson, vor veni si alti investitori americani

18.01.2006, 21:05 21

Semnarea contractului cu concernul american Emerson Electrics, lider mondial in industria motoarelor electrice, poate fi considerata o garantie pentru investitorii americani, a declarat Nicholas F. Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti.

Oficialul american a participat ieri la semnarea contractului dintre autoritatile clujene si reprezentantii Emerson, companie care va derula o investitie de 125 mil. euro la Cluj.

"Sunt convins ca dupa Emerson vor veni alti investitori americani importanti. De asemenea, construirea Autostrazii Transilvania reprezinta un avantaj in dezvoltare. In construirea autostrazii ar fi fost bine sa se proiecteze si o retea de fibra optica pentru Internet, deoarece comunicarea este foarte importanta pentru dezvoltare", a mai afirmat Taubman.

Compania americana Bechtel a castigat contractul de realizare a Autostrazii Transilvania, ale carei lucrari vor reincepe in primavara.

George Varmuza, directorulul pentru Europa Centrala si de Est al Emerson, a anuntat ca lucrarile de constructii vor demara in primavara acestui an, imediat ce conditiile atmosferice o vor permite, urmand ca in primavara anului viitor sa inceapa efectiv productia.

"Vom produce initial regulatoare pentru gaz, motoare electrice de mici dimensiuni, apoi aparate utilizate in domeniul constructiilor, iar in final vom realiza chiar generatoare electrice pentru turbinele centralelor eoliene", a spus Varmuza.

In urma contractului incheiat ieri, Emerson a preluat 11,5 hectare din parcul industrial Tetarom II, pentru care a platit circa 230.000 de euro. La aceste costuri se va adauga o taxa de administrare de 0,1 euro pe metru patrat anual. Consiliul judetean va asigura utilitatile pentru proiectul de investitii. Emerson a achizitionat astfel aproape intreaga suprafata a parcului industrial Tetarom II, care este de 12 hectare.

Varmuza a mai anuntat ieri ca Centrul de Cercetare pe care Emerson intentioneaza sa-l construiasca va avea 400 de cercetatori, primii 200 urmand sa fie angajati din randul absolventilor sau studentilor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Acestia vor beneficia de traininguri in SUA.

Pe langa semnarea contractului pentru teren, Emerson a inaugurat centrul de unde vor fi conduse operatiunile de management al investitiei, in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pana la finalizarea lucrarilor la parcul industrial.

Catalin Popa, purtatorul de cuvant al Universitatii, spune ca spatiul va a vea o suprafata de 100 de metri patrati si va fi utilizat de compania americana pentru birouri.

"Locatia va fi amenajata in regie proprie de Universitate si va fi inchiriata companiei Emerson pentru o perioada de un an si jumatate, cat se preconizeaza ca vor dura lucrarile din parcul Tetarom II. Cladirea apartine Universitatii si in acest moment am amenajat partea exterioara, interiorul urmand sa fie amenajat in functie de ceea ce vor cere oficialii Emerson", a declarat Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO