Eveniment

Taxele notariale se platesc la orice notar

16.01.2003, 00:00 37

Persoanele care doresc sa incheie acte notariale se vor putea adresa celui mai apropiat birou notarial, indiferent de localitatea in care se afla proprietatea la care se refera aceste acte, a declarat ieri secretarul general al Ministerului Administratiei Publice, Viorel Cristea.
El a afirmat ca procedurile de determinare, incasare si virare a taxelor notariale, judiciare sau extrajudiciare de timbru vor fi stabilite, ulterior, fara ca intre autoritatile publice si notarii publici sa mai fie incheiat un protocol pentru incasarea acestor taxe.
"Cetateanul este liber sa ii contacteze pe oricare dintre notari pentru a incheia un act notarial si pentru a plati taxa aferenta, indiferent de locul in care este amplasata proprietatea care face obiectul acestui act", a spus Cristea. El a precizat insa ca taxele notariale de timbru se vor constitui ca venit la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla situata aceasta proprietate si nu pe raza carora isi desfasoara activitatea biroul notarial.
Ministerul Administratiei Publice, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei au elaborat un proiect de hotarare de Guvern privind modificarea normelor metodologice de plata a impozitelor si taxelor locale, principalele prevederi ale documentului referindu-se la modul de plata a taxelor notariale.
Potrivit proiectului de act normativ, consiliile locale nu vor avea dreptul sa modifice nivelul taxelor notariale, judiciare si de timbru, urmand ca taxele notariale de timbru incasate in decursul unei luni sa fie virate la bugetele locale pana la data de 10 a lunii urmatoare. Taxele notariale vor putea fi incasate pe baza oricarui tip de chitantier cu regim special al birourilor notariale.
"Am stabilit ca taxa notariala sa fie aplicata unitar la nivelul intregiului teritoriu, fara ca membrii consiliilor locale sa aiba posibilitatea de a solicita, in localitatea lor, o taxa diferita", a spus Cristea.
Secretarul general al MAP a mai afirmat ca bugetele locale ar putea incasa, in acest an, aproximativ  3.000 miliarde lei din taxele notariale.
Activitatea notariala este blocata de lipsa unui act normativ care sa reglementeze modul de incasare a taxelor, sumele fiind modificate ca urmare a unei hotarari a Guvernului care a decis ca taxele notariale si judiciare de timbru sa devina venituri la bugetele locale.
Incepand cu 1 ianuarie 2003, taxele notariale de timbru s-au majorat, in unele cazuri, cu 500%, iar taxele judiciare de timbru au crescut si ele cu 10-15%. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO