Eveniment

Telefoanele lui Patriciu, interceptate in 2004 - 2005

02.02.2006, 21:12 18

Directorul SRI Radu Timofte a declarat ieri, dupa audierea la Comisia parlamentara de control al activitatii SRI, ca telefoanele lui Dinu Patriciu au fost interceptate timp de un an si trei luni, in perioada 2004-2005.

"Interceptarile s-au facut in baza unor mandate aprobate de autoritatile competente", a spus Timofte. El a precizat ca, in urma interceptarilor, informatiile care priveau "latura intima", "latura politica a discutiilor", nu au mers la instanta, ci "s-au distrus".

Intrebat daca Patriciu a adus atingere sigurantei nationale, directorul SRI a spus: "Daca nu aduceau atingere, nu era sesizat Parchetul".

In replica, Patriciu a declarat ca este "un capitalist si nu un terorist", astfel ca ascultarea telefoanelor sale pentru ca ar fi adus atingere sigurantei nationale nu reprezinta altceva decat o poveste "cusuta cu ata alba". "Implicit domnul Timofte recunoaste ca ascultarea telefoanelor mele a fost ilegala, pentru ca actiunea s-a facut cu un mandat din partea procurorilor, insa de la 1 ianuarie 2004, in baza Legii sigurantei nationale, era ilegal cu mandat al procurorului, trebuia o hotarare a unui judecator", a spus Patriciu. El a apreciat ca ascultarea telefoanelor sale nu se poate justifica decat in baza Legii sigurantei nationale, intrucat nu fusese inceputa urmarirea penala la acel moment. "Povestea este cusuta cu ata alba", a spus Patriciu.

Timofte a evitat sa precizeze daca telefoanele lui Dinu Patriciu au fost interceptate inainte de 2004 si a refuzat sa raspunda la unele intrebari ale ziaristilor legate de interceptarea telefoanelor omului de afaceri, uneori invocand faptul ca informatiile pe care le-ar da sunt secrete de stat.

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Radu Stroe, a declarat ca SRI a actionat legal in materie de solicitare de mandat si in indeplinirea mandatului de ascultare a telefoanelor lui Patriciu. Stroe a precizat ca, din informatiile primite de la conducerea SRI, au fost ascultate telefonul personal al lui Patriciu si cel de la serviciu.

Reprezentantii Rompetrol au depus, saptamana trecuta, plangeri la comisiile parlamentare de specialitate, considerand ca a fost incalcat dreptul la inviolabilitatea convorbirilor telefonice ale presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu si ale companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO