Eveniment

Termen limită de la ANAF: Data la care contribuabilii trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile fiscale

Termen limită de la ANAF: Data la care contribuabilii...

Autor: Departamentul Economic

24.04.2017, 14:41 11316

Printre obligaţiile prevăzute pentru acest termen se numără declararea şi plata impozitului pe veniturile din salarii, precum şi a contribuţiilor sociale aferente lunii martie, dar şi pe primul trimestru din an, în cazul anumitor entităţi, iar unele persoane juridice trebuie să depună declaraţia privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor aferente primelor trei luni din 2017.

În acelaşi timp, Formularul 112 (Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) trebuie depus pentru luna martie 2017 de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituţiile prevăzute la art.136 lit. d) - f) din noul Cod fiscal, precum şi persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale. Acelaşi Formular 112 mai trebuie depus şi de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi de entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului, precum şi orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.

Totodată, Formularul 112 se depune şi pentru trimestrul precedent (perioada ianuarie-martie 2017) de către contribuabilii prevăzuţi la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv: asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice; persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 de euro şi au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv; persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv; persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii liberale şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care deţin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă”.

Formularul 112 se completează cu ajutorul programului de asistenţă al ANAF şi se transmite prin portalul e-guvernare.ro.

„Pe lângă raportare, angajatorii trebuie să şi achite obligaţiile declarate în Formularul 112. Nereţinerea de către plătitorii obligaţiilor fiscale a impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă, precum şi reţinerea şi nevărsarea acestora în totalitate constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi de până la 27.000 de lei pentru firmele mijlocii şi mari ale căror obligaţii fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 de lei”, avertizează administratorii portalului avocatnet.ro.

Aceeaşi sursă mai arată că tot în data de 25 aprilie există şi alte formulare ce devin scadente, cum ar fi notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare – Formularul 097. Acesta „se depune de către persoanele impozabile care depăşesc plafonul de 2.250.000 lei, de persoanele impozabile care renunţă la aplicarea sistemului TVA la încasare”. În ceea ce priveşte persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care nu depăşesc în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului respectiv, prin opţiune, acestea „depun notificarea pentru ieşirea din sistem între data de 1 şi 25 ale oricărei luni”.

Tot până la 25 aprilie trebuie depusă la Fisc şi Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat – Formularul 100. Declaraţia se depune în format electronic sau pe hârtie prin codificarea informaţiilor sub formă de cod de bare. Potrivit normelor în vigoare, contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii, precum şi sediile secundare ale acestora, au obligaţia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.

Până la 25 aprilie mai trebuie depusă şi Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă – Formularul 224. La fel, şi Decontul de taxă pe valoarea adăugată – Formularul 300 – care „se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din noul Cod Fiscal.

Potrivit avocatnet.ro, tot pe 25 aprilie se mai depune şi Declaraţia privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit.h) din Codul Fiscal – Formularul 311. „Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Codul fiscal şi care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări şi/sau achiziţii /prestări de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA. Declaraţia se depune, la organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă îşi are domiciliul fiscal sau în a cărui evidenţă aceasta se află înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe”.

Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formular 390 VIES se depune, tot până la data de 25 aprilie, de către contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din Codul Fiscal. „Declaraţiile recapitulative se depun lunar numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru operaţiunile menţionate la art. 325 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare acesteia”, precizează sursa citată.

Potrivit avocatnet.ro, taxele şi impozitele de achitat până la data de 25 aprilie sunt:
- impozitul reţinut la sursă în luna precedentă (se plăteşte de către contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din premii şi jocuri de noroc, obţinute de nerezidenţi sau din alte surse);
- impozitul pe profit, plata anticipată aferentă trimestrul I 2017 (se achită de către contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial);
- taxa anuală pentru autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc (sumele care rezultă din aplicarea procentelor prevăzute în anexă la veniturile estimate de operatorul economic, dar nu mai puţin decât taxa anuală minimală - până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care documentaţia a fost aprobată) – se plăteşte de către organizatorii de jocuri de tip pariu, jocuri de noroc, bingo organizate prin TV, pariuri online, jocuri bingo prin internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocuri de noroc online;
- cota de contribuţii sociale pentru şomaj pentru luna precedentă.

În fine, acelaşi termen 25 aprilie este şi data până la care microîntreprinderile trebuie să achite impozitul pe venit aferent primului trimestru din 2017, în timp ce „firmele plătitoare de impozit pe profit care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual trebuie să efectueze plata anticipată aferentă primelor trei luni ale anului în curs”, mai arată sursa citată.

Calendarul fiscal pe luna aprilie poate fi consultat pe portalul ANAF la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2017.htm#apr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO