Eveniment

The Independent: Legaturile misterioase dintre o companie britanica si Rafo Onesti

06.01.2004, 00:00 45



Aparitia unei companii din Marea Britanie in actionariatul RAFO Onesti a atras atentia presei britanice. "O misterioasa companie britanica a achizitionat jumatate din actiunile uneia dintre cele mai mari rafinarii petroliere din Romania", se arata intr-un articol din publicatia The Independent. In urma incheierii acestei tranzactii au aparut semne de intrebare in legatura cu miliardele pe care rafinaria respectiva le datoreaza guvernului roman.



Balkan Petroleum, inscrisa in registrul britanic al companiilor in luna iulie a anului trecut, a cumparat un pachet de 48,9% din actiunile companiei ce detine controlul asupra rafinariei Rafo Onesti (n.r. rafinarie controlata de omul de afaceri Corneliu Iacubov, un apropiat al PSD). Avandu-si sediul intr-un apartament din Chesham, Buckinghamshire, Balkan Petroleum are doi directori, nu are actionari si se pare nici birouri, un numar de telefon sau oficiali care ar putea raspunde intrebarilor presei.



Dupa ce timp ce 50 de ani s-a aflat in proprietatea statului roman, rafinaria a fost privatizata in anul 2001, avand insa in prezent datorii de 1,75 mld. lire sterline catre Ministerul Finantelor. Presa din Romania a sugerat faptul ca vanzarea actiunilor reprezinta o metoda de a transfera responsabilitatea pentru aproape jumatate din datoria rafinariei in afara Romaniei. Se crede de asemenea ca Balkan Petroleum este efectiv controlata de doi oameni de afaceri romani controversati: Vasile Frank Timis a fost in trecut condamnat pentru trafic cu heroina, iar Ovidiu Tender a fost implicat intr-un scandal legat activitati de spalare de bani.



Balkan Petroleum sustine ca cei doi directori initiali ai sai sunt David Grannell si o agentie specializata in fondarea de companii.



Grannell, in varsta de 41 de ani, fost ofiter al marinei comerciale, este contabil si director in cadrul firmei londoneze de contabilitate Bowker Orford. Acesta a declarat pentru The Independent ca nu a facut decat sa contribuie la fondarea firmei, demisionand dupa aceea. El a refuzat sa specifice cine conduce firma in prezent.



Grannell are relatii cu companii cu stranse legaturi cu Romania, fiind director al Inktrend, o companie britanica fondata de Stephen Roman, un canadian in varsta de 50 de ani. Roman este fost director al Grabriel Resources, o companie canadiana creata de Timis cu scopul de a exploata cel mai mare depozit european de aur al Europei, aflat la Rosia Montana.



Grannell este de asemenea director financiar al unei alte companii canadiene, European Goldfields, creata si ea de acelasi Timis, ce detine drepturile de exploatare miniera a celei mai mari parti a Transilvaniei. Desi nu este in prezent director al companiei, se crede ca Timis detine un pachet de 24% din actiunile acesteia.



Cu numai o luna in urma, Grannell a fost inlocuit din pozitia de director al Balkan Petroleum de doi cetateni romani, Liana Radu, in varsta de 35 de ani, si Marian Iancu, in varsta de 38 de ani.



Timis, cunoscut in intreaga industrie europeana a resurselor naturale, conduce cinci companii publice internationale. Insa, in momentul in care a listat Regal Petroleum pe Alternative Investment Market din Londra, in 2002, s-a aflat despre condamnarea sa pentru trafic cu heroica. El spune ca a fugit din Romania comunista cu 25 de ani in urma pentru a-si cauta norocul peste hotare. Insa, mai tarziu, a fost condamnat in Australia pentru detinere de heroina cu intentia de a o comercializa.



Regal Petroleum are legaturi cu Halliburton, compania de servicii in domeniul petrolier condusa in trecut de vice-presedintele american Dick Cheney.



Tender a fost implicat intr-o ancheta legata de activitati de spalare de bani dupa arestarea de catre politia olandeza a locotenentului-colonel Willem Matser, unul din principalii consilieri ai secretarului general al NATO, Lord Robertson.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO