Eveniment

TIB 2003: mai multe companii straine decat anul trecut

06.10.2003, 00:00 12



Companiile straine sunt mai bine reprezentate anul acesta la Targul International Tehnic Bucuresti (TIB), ponderea lor in totalul expozantilor fiind de 42%, in crestere cu sase procente fata de anul precedent.



Si numarul tarilor reprezentate a crescut anul acesta la 27 de state, fata de 22, anul trecut. Printre acestea se numara tari din Uniunea Europeana, dar si din Nigeria, Moldova, Turcia sau Taiwan.



Organizatorii asteapta ca la aceasta editie a Targului, care se desfasoara in centrul expozitonal Romexpo in perioada 7-12 octombrie, numarul vizitatorilor sa aiba aceeasi evolutie crescatoare, ca si cea inregistrata in cazul firmelor straine.



"Anul acesta sunt mai multe companii participante comparativ cu editia precedenta si ne ateptam ca si numarul de vizitatori sa-l depaseasca pe cel de anul trecut", a declarat Ovidiu Rada, manager de proiect la TIB 2003.



TIB, care este unul dintre cele mai importante targuri intarnationale organizate in Romania, a atras anul trecut peste 104.000 de vizitatori. Deschiderea oficiala va avea loc maine, iar expozantii lucrau ieri la amenajarea standurilor. Pe platforma exterioara a complexului aparusera deja macarale, excavatoare si compresoare.



Una din cele doua macarale aflate chiar in fata pavilionului central este produsa de firma germana Liebherr, care se numara printre cei mai mari producatori de macarale-turn si excavatoare din Europa, cu peste 22.000 de angajati la nivel international. Pretul unei astfel de masini poate ajunge la 275.000 de euro, spune Andreas Lins, director de vanzari al firmei Liebherr.



"In ultimii doi ani am vandut sase astfel de macarale in Romania si credem ca cererea este in crestere, in primul rand datorita relansarii industriei constructiilor. Firmele de constructii au nevoie de masini performante, cu care sa termine lucrarea in timp cat mai scurt, si cele care exista acum sunt invechite", spune Lins



El spune ca anul trecut compania Liebherr a vandut macarale si excavatoare in Romania in valoare de 4,5 milioane de euro si anul acesta asteapta cel putin cinci milioane de euro.



Suprafata de expunere exterioara a Targului este de 12.000 de mp, iar cea interioara de 34.000 mp. In interior, spatiile sunt destinate produselor de dimensiuni mai mici din industriile de electronica, electrotehnica sau telecomunicatii.



In apropiere de pavilonul de excavatoare si macarale se afla standul companiei Timpuri Noi din Bucuresti, producatoare de compresoare, motopompe si alte masini. Compania Timpuri Noi, care a fost privatizata cu doua saptamani in urma, cumpara componente de la firma germana Hatz pe care le monteaza in tara si le vinde la intern. "Masinile asamblate la noi sunt cu aproape 30% mai ieftine decat daca ar fi cumparate direct de la producatorii straini", spune Ovidiu Popescu, director comercial la Timpuri Noi. In jur de o treime din veniturile companiei provin din exportul de piese de schimb si service-ul acestor masini si strategia firmei este de orientare pe exporturi.



Ca si anul trecut, targul este organizat pe saloane, firmele fiind amplasate in functie de sectorul din care fac parte. "Incepand cu anul trecut am structurat manifestarea pe saloane pentru a facilita accesul vizitatorilor la diversele firme expozante. Astfel vor fi saloane de prelucrarea metalelor, angrenaje mecanice, sudura, metalurgie, dar si sectoare mai usoare precum electronica, electrotehnica, telecomunicatii, servicii", a mai spus Rada.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO