Eveniment

Toata conducerea armatei a ajuns in ancheta Parchetului

Toata conducerea armatei a ajuns in ancheta Parchetului

Gelu Tofan, patronul Tofan Group

11.09.2006, 19:15 23

Ministrul apararii si seful Statului Major General (SMG) - Teodor Atanasiu si Eugen Badalan - sunt urmariti penal, primul de catre Parchetul General, iar cel de-al doilea, de Directia Nationala Anticoruptie.
Vineri, in timp ce seful SMG se afla in Polonia, la reuniunea informala a sefilor armatelor din statele NATO, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a declansat urmarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Group, respectiv cel referitor la autovehicule uzate contra anvelope.
Potrivit Biroului de presa al DNA, "procurorii din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor savarsite de militari au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei si fata de alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale pentru savarsirea unor fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Cei 13 sunt cercetati de DNA intr-un dosar care vizeaza imprejurarile in care, in anul 2000, a fost incheiat un contract intre Statul Major al Fortelor Terestre si firma Tofan Group".
Contractul de schimb dintre SMFT si Tofan Group, derulat intre 2000 si 2004, cand la conducerea acestei structuri a Armatei era generalul Eugen Badalan, actualul sef al Statului Major General, face obiectul unui dosar inregistrat la DNA. In acest dosar, potrivit reclamatiei Ministerului Apararii, procurorii anticoruptie care fac investigatii sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata au constatat nereguli in derularea contractului, in baza caruia a fost transmis dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la MApN, o institutie publica, la un agent comercial (Tofan Group) si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni.
Astfel, in schimbul a patru mii de autovehicule, Fortele Terestre au primit sase mii de anvelope, acest fapt fiind sesizat procurorilor anticoruptie de MApN, care sustine ca acest contract nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii mari Armatei.
In urma cu numai trei zile, Statul Major al Fortelor Terestre a dat publicitatii un comunicat, in care se arata ca acel contract de schimb incheiat cu SC Tofan Group S.A., prin SC Tofan Steel S.R.L., de catre Ministerul Apararii, prin Statul Major al Fortelor Terestre, in anul 2000, a fost supus unei cercetari administrative, la solicitarea DNA.
Omul de afaceri Gelu Tofan a precizat referitor la contractul dintre Tofan Group si Statul Major al Fortelor Terestre aflat in atentia DNA ca documentul a fost semnat de generalul Mihai Popescu, nu de actualul sef al SMG Eugen Badalan si se refererea la deseuri metalice contra anvelope. Gelu Tofan a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, toate documentele care au stat la baza contractului de schimb efectuat cu Armata si a acuzat mai multe disensiuni politice intre ministrul Teodor Atanasiu si seful Statului Major General, Eugen Badalan. Tofan a prezentat un raport intocmit de Mircea Chelaru, predecesorul generalului Mihai Popescu, la sefia SMG, si care a fost prezentat ministrului apararii de la vremea respectiva, raport in care se arata ca prezinta interes schimbul de fier vechi cu anvelope.
Generalul (r) Mihail Popescu califica drept "absolut legal, corect si benefic armatei" contractul cu firma Tofan, apreciind ca, prin "tam-tam-ul" politicianist si demagogic care s-a facut in ultimele zile in acest caz, ministrul apararii incearca sa scape de seful SMG Eugen Badalan.
Mihail Popescu, acum senator al PSD si membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, a fost sef al Statului Major General intre 2000-2004, iar anterior a indeplinit functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre intre 1997-2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO