Eveniment

Traficul greu in Capitala, interzis indiferent de anotimp

27.08.2004, 00:00 16

Traficul greu pe strazile Capitalei va fi interzis pe timpul zilei indiferent de anotimp, urmind a fi permis doar in cursul noptii si numai daca firmele de profil vor achita o taxa catre municipalitate, potrivit unei hotariri votate joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Potrivit hotaririi, autovehiculele mai mari de cinci tone nu vor putea circula pe timpul zilei in intervalul orar 7.00-20.00 pe timpul verii si in intervalul 8.00-18.00, in sezonul rece (16 septembrie - 14 iunie).
Transportatorii vor putea circula pe arterele Capitalei numai in cursul noptii si doar dupa ce vor achita o taxa catre municipalitate.
Pentru zona centrala, vehiculele cu masa totala de cuprinsa intre cinci si 7,5 tone vor plati o taxa de 20 de milioane de lei pe luna sau doua milioane de lei pe zi, in timp ce masinile cu masa mai mare de 40 de tone vor plati o taxa de 200 de milioane de lei pe luna sau 20 de milioane de lei pe zi.
Pentru strazile de la periferia orasului, taxele vor fi de cinci milioane de lei pe luna sau 500.000 de lei pe zi, pentru vehiculele cu greutate intre cinci si 7,5 tone, ajungind pina la 30 de milioane de lei pe luna sau trei milioane de lei pe zi pentru cele care depasesc 40 de tone.
Taxele impuse de municipalitate vehiculelor grele vor fi platite inclusiv de regiile subordonate Primariei Capitalei. Masinile de interventie ale Salvarii, Politiei, Armatei sau Pompierilor circula fara restrictii orare pe intreg teritoriul municipiului Bucuresti si fara a plati vreo taxa catre municipalitate.
Sanctiunile impuse de primarie firmelor care nu respecta aceste restrictii vor fi cuprinse intre 30 si 50 de milioane de lei.
Potrivit primarului Capitalei, Traian Basescu, restrictia in cazul circulatiei pe timpul zilei a acestor masini ramine permanenta fara nici un fel de exceptie.
"Eu cred ca este prima strategie care lucreaza cu taxe in interiorul unei metropole. Patronii s-au convins ca se circula mai bine noaptea, iar soferilor le-au crescut salariile prin acordarea sporului de noapte", a spus Traian Basescu.
Prin acest sistem de taxe, edilul Bucurestiului sustine ca municipalitatea incurajeaza mutarea depozitelor la periferia orasului, in zona centurii, urmind ca distributia in interiorul Capitalei sa se faca folosind vehicule de tonaj mai mic.
Prin aceste masuri, luate de comun acord cu Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania si Brigada de Politie Rutiera, Capitala va obtine o fluidizare a traficului, scazind totodata nivelul de poluare. Mai mult, autoritatile locale sustin ca astfel este prelungita durata de viata a asfaltului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO