Eveniment

Transelectrica, contract de 37 mil. euro cu VA Tech

09.09.2004, 00:00 31

Transelectrica a semnat ieri cu firma austriaca VA Tech T&D doua contracte la cheie, in valoare totala de 37,5 milioane euro, pentru modernizarea statiilor electrice Fundeni - Bucuresti si Iernut - Targu Mures.
Contractul de modernizare pentru statia de 220/110 kV Fundeni are o valoare de 15 milioane euro, in timp ce costul de retehnologizare a statiei de 400/220/110 kV Iernut se ridica la 22,5 milioane euro.
Ambele proiecte sint finantate printr-un acord de imprumut convenit cu Banca Mondiala.
Contractorul, VA Tech Transmission and Distribution (T&D), a fost desemnat in urma unei licitatii deschise la care au mai participat companiile Siemens si ABB.
In cazul statiei Fundeni, VA Tech T&D va asigura lucrarile de constructie, montaj si punere in functiune, folosind echipamente compacte furnizate de ABB.
Lucrarile de modernizare au fost programate pe etape, astfel incit sa nu fie intrerupta functionarea celo doua statii care asigura alimentarea cu energie electrica a zonei Bucuresti si a nordului Transilvaniei.
Potrivit directorului general al Transelectrica, Ion Merfu, statiile Fundeni si Iernut fac parte din programul de modernizare a infrastructurii, care cuprinde si reabilitarea unui numar de de15 unitati strategice pentru sistemul national de transport a energiei electrice.
"Europa intreaga trebuie sa investeasca in modernizarea infrastructurii de transport si distributie, mai ales ca unele state s-au confruntat deja cu black-out-uri (n.r. pene de curent), care au scos in evidenta importanta acestui sector", a subliniat, la rindul sau, Cristian Habegger, membru al boardului VA Tech AG.
Investitiile Transelectrica se ridica in prezent la circa 600 milioane euro, mare parte fiind destinate adaptarii la standardele sistemul Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), organizatie la care compania a aderat in 2003.
Compania anticipeaza venituri de peste 9.700 miliarde lei si un profit din exploatare de 510 miliarde lei. In 2003, cifra de afaceri a crescut cu 13% fata de nivelul inregistrat in 2002, ajungind la 7.618 miliarde lei.
VATech T&D este divizia de transport si distributie a grupului austriac Va Tech, care are activitati si servicii in sectorul energetic si metalurgic.
Grupul a avut anul trecut vinzari de 3,9 miliarde euro, in timp ce volumul comenzilor s-a ridicat la 4,3 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO