Eveniment

Ultima strigare pentru Siderurgica

23.07.2003, 00:00 19



Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) face o ultima incercare de privatiza societatea Siderurgica Hunedoara. Autoritatea a anuntat ieri ca scoate vanzare, prin negociere pe baza de oferte finale, 80,9% din actiunile Siderurgica, la pachet cu 69,7% din actiunile Petrotub Roman.



Potrivit Autoritatii, la negociere pot participa numai companiile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de dolari, au experienta, traditie si prezenta pe piata in domeniul productiei de otel de cel putin 5 ani si "nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si /sau APAPS". Potentialii cumparatori trebuie sa depuna o singura oferta pentru cele doua societati, pana la data 4 august.



Datoriile totale ale combinatului siderurgic se cifreaza la 260 de milioane dolari, societatea inregistrand pierderi zilnice de 500.000 de dolari. Alaturi de APAPS, Siderurgica mai are ca actionar si SIF Banat - Crisana cu o participatie de 15,71%.



Compania va scoate la vanzare, in luna august, ultimele trei filiale din patrimoniul societatii, care detin un capital social insumat de 102,8 miliarde lei. Alte trei filiale ale Siderurgica au fost privatizate in luna ianuarie, pentru suma totala de 10,2 miliarde lei.



In ceea ce priveste Petrotub Roman, aceasta are ca actionari, alaturi de APAPS, SIF Moldova, care detine un pachet de 17,4% si actionari rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa - 12,8%.



Pana acum, numai grupul LNM Holdings, proprietarul Ispat Sidex Galati si al Tepro Iasi, si-a manifestat interesul de a participa la privatizarea catorva societati romanesti, printre care Petrotub si Siderurgica.



Aceasta este ultima sansa de vanzare a combinatului siderurgic de la Hunedoara, deoarece, conform angajamentelor fata de Fondul Monetar International, daca nu va fi gasit cumparator, societatea urmeaza sa intre in lichidare.



De altfel, surse din APAPS au declarat zilele trecute ca Siderurgica, Aro Campulung, Roman Brasov si Rocar Bucuresti ar putea intra, in perioada imediat urmatoare, in procedura de lichidare voluntara. Aceasta decizie este discutata de autoritati cu delegatia FMI care se afla in aceste zile la Bucuresti. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO