Eveniment

Un investitor spaniol vrea să instaleze 40 de staţii eoliene în Arad

29.07.2010, 23:01 91

Primăria comunei arădene Bârsa va scoate la licitaţie osuprafaţă de 32 de hectare din păşunea comunală, având cadestinaţie realizarea unui parc eolian, după ce o companie dinSpania a solicitat terenul pentru a amplasa până la 40 de staţiieoliene.

Primarul comunei Bârsa, Avram Ciev, a declarat, joi,corespondentului MEDIAFAX că licitaţia pentru 32 de hectare deteren din păşunea locală va fi organizată, cel mai probabil, înluna septembrie.

Edilul a spus că o companie din Spania, care deţine şi alteparcuri eoliene în Europa, a solicitat un teren în zonă încă din2009 şi a instalat la Bârsa un dispozitiv de măsurare a puteriivântului. "După un an de măsurători, reprezentanţii companieispaniole ne-au transmis că vântul este suficient de puternic, depână la opt metri pe secundă, deşi ar fi fost de ajuns până lapatru metri pe secundă. În consecinţă, compania ne-a transmis căvrea să amplaseze până la 40 de staţii eoliene de producere aenergiei electrice", a precizat primarul Avram Ciev.

Numele companiei nu a fost dat publicităţii, însă edilul spunecă investiţia s-ar ridica la peste o sută de milioane de euro,fiind una dintre cele mai mari din judeţ de după 1990.

"Numai din taxe şi impozite, comuna noastră îşi va dublabugetul. În plus, energia produsă va intra în reţeaua naţională dedistribuţie, fiind un câştig pentru zona de vest a ţării", aadăugat edilul.

Primarul a spus că terenul care va fi scos la licitaţie va aveadestinaţie precisă, respectiv construirea unui parc eolian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO