Eveniment

Un partener din Big Four poate incasa un milion de euro sub forma bonusului de exit

12.05.2008, 17:46 30

"Un partener care pleaca din una dintre companiile din Big Four (PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG, Ernst & Young - n.r.) poate incasa sub forma bonusului de exit un milion de euro. In acest caz, exitul se calculeaza ca un multiplu a ceea ce ar fi trebuit sa incaseze partenerul in 2 - 3 ani", spune Iulian Patrascanu, avocat specializat in negocierea contractelor de management. In aceste conditii, salariul anual unui partener din Big Four poate ajunge pana la 300.000 - 500.000 de euro, respectiv intre 25.000 si 40.000 de euro pe luna.
Si presedintii de banca pot incasa bonusuri de exit consistente. Spre exemplu, Nicolae Danila, care si-a dat demisia din functia de presedinte executiv al BCR la sfarsitul anului trecut, a plecat de la conducerea celei mai mari banci de pe piata cu un pachet compensatoriu substantial, care, potrivit unor surse de pe piata s-ar fi situat in jurul a 3-4 mil. euro.
Exit bonusul este suma negociata la semnarea contractului si pe care urmeaza sa o incaseze un manager in momentul in care acesta inceteaza colaborarea cu compania angajatoare. Bonusul de exit nu apare in contractul de management sub forma unei sume exacte, ci ca un multiplu salarial sau in functie de profitul anual al companiei. Unii dintre managerii de top de pe piata locala primesc pana la 150.000 de euro sub forma bonusului de exit, adica aproape un salariu anual. Exit-urile pot fi initiate atat de companie, cat si de manageri, care isi schimba jobul din proprie initiativa. O firma poate decide sa renunte la serviciile unuia dintre sefii sai in cazul unei restructurari sau al unei preluari. La restructurare, managerii primesc cele mai mici bonusuri de exit, de 2 - 3 salarii, in timp ce exit-ul dupa o preluare ajunge si la 6 - 8 salarii.
Iulian Patrascanu a lucrat la mai bine de 30 de contracte de management si doar in doua dintre cazuri a fost de partea managerului, in restul situatiilor lucrand pentru companie.
Cel mai mare bonus pe care l-a intalnit Patrascanu, solicitat de un manager de vanzari, a fost de 99 de salarii. "In cele din urma, managerul respectiv, care avea un salariu de aproximativ 2.000 de euro, a primit 12 salarii ca exit bonus, adica 24.000 de euro", explica Patrascanu, care este managing partner al Fine Law, o asociatie de firme de avocatura mici si medii. A lucrat in cadrul Bursei de Valori, pentru biroul local al firmei britanice de avocatura Taylor Joyson Garett si pentru biroul de avocatura al Ernst & Young. "Nu poti concura cu firmele mari de avocatura. Am lucrat cu nume mari si stiu cum se vinde brandul pe piata. De aceea, m-am pozitionat pe microintreprinderi, care vor fi tot mai multe in viitor", explica Patrascanu.
De obicei, managerii nu sunt asistati de un avocat la semnarea contractului cu compania angajatoare. "Au (managerii - n.r.) impresia ca nu este o atitudine constructiva sa apara cu un avocat la negociere. Sunt incantati de pozitie si de bani si nu citesc printre randuri". In consecinta, din acest punct de vedere, companiile sunt pe pozitii de forta.
Cu toate acestea, in ultimii ani, pozitia managerilor a devenit mult mai ferma pe piata, in sensul ca sunt in pozitia din care isi pot permite sa negocieze. Din pacate, negocierea se opreste la aspectul financiar.
"Managerii romani urmaresc doar pachetul salarial. Mai mult decat atat, negociaza salariul si nu contractul. Multi au de pierdut din aceasta cauza", precizeaza Patrascanu.

Cititi in Profesii care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac executivii atunci cand semneaza contracte de management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO