Eveniment

Urdareanu si Voiculescu au renuntat la IAR

15.09.2008, 22:54 17

Companiile Aero Vodochody (Cehia) si Marcovici Capital Ltd (Israel) au depus singurele oferte pentru preluarea pachetului de actiuni detinut de stat la constructorul de aeronave IAR Ghimbav, au declarat reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) citati de Mediafax.

Documentele pentru participarea la procesul de privatizare a IAR Ghimbav au mai fost achizitionate de Eurocopter (divizie a grupului aeronautic francez EADS) si firmele romanesti Rups, UTI Systems (companie parte a grupului UTI detinut de Tiberiu Urdareanu), Grivco (firma controlata de omul de afaceri Dan Voiculescu) si RO Mike Trade, dar numai cele doua companii au depus oferte.

Compania ceha Aero Vodochody se afla in negocieri finale cu AVAS pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al companiei Avioane Craiova, in urma unei tranzactii de 16,3 mil euro. In ceea ce priveste cel de-al doilea ofertant, Marcovici Capital Ltd este, potrivit datelor de pe site, o companie specializata in comertul cu deseuri minerale, minerale si pietre semipretioase, compania avand vanzari anuale de 2,5 mil. dolari.

In luna iulie, AVAS a prelungit, pentru a doua oara, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea constructorului de aeronave si nave IAR Ghimbav, pana la 15 septembrie 2008.

Termenul a fost prelungit la solicitarea Eurocopter si UTI Systems Bucuresti, pentru finalizarea propriului audit pe care il realizeaza asupra societatii.

Pachetul scos la vanzare contine 12,2 milioane de actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al IAR Ghimbav.

IAR Ghimbav va fi privatizata prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, astfel ca pretul oferit va avea o pondere de 95%, iar 5% investitiile pentru dezvoltarea companiei.

Constructorul de aeronave a incheiat primul semestru cu un profit brut de 2,1 milioane de lei, de patru ori mai redus fata de cel raportat in perioada similara a anului trecut, la afaceri de 60,9 milioane de lei, mai mari cu 22% fata de rezultatul obtinut in primele sase luni din 2007.

In primele sase luni din 2007, IAR Ghimbav a obtinut un profit brut de 8,7 milioane lei, la o cifra de afaceri de aproximativ 50 milioane de lei.

Actionarul majoritar este AVAS, cu 64,89% din capital. Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat in data de 21 aprilie 2008, dupa ce procedura de privatizare demarata in 2006 nu s-a finalizat.

Alti actionari ai societatii sunt MMSS, cu 7,35% din capital, SIF Transilvania, cu 4,57%, si alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO